Skip to main content

3% za Putina (u Crnoj Gori i Srbiji)

Jugoslavija 18. мар 2024.
< 1 min čitanja

U Crnoj Gori i u Srbiji boravi jedna od najaktivnijih i najliberalnijih zajednica ruskih građana u dijaspori

Za Vladimira Putina je u u Podgorici od 1346 izašlih jedva glasalo četrdesetak ljudi. To je objavio analitičar Ljubomir Filipović, u okviru kolumne na portalu CdM.

„U Crnoj Gori i u Srbiji boravi jedna od najaktivnijih i najliberalnijih zajednica ruskih građana u dijaspori. U Beogradu i u Podgorici Putin je od svojih sunarodnika dobio po 3% glasova.

Da samo ruski državljani glasaju u ove dvije zemlje bi se svemoćni Putin borio za cenzus“, navodi Filipović između ostalog u kolumni.

Dodaje da su juče u Podgorici bili redovi onih Rusa i ruskih državljana koji su se odazvali apelu Navaljnoga da se izađe u 12 sati.

Po različitim procjenama okupilo se od 1.800 do 5.000 ljudi. Uspjelo je da glasa njih 1300.

„Od toga je svega par desetina glasalo za Putina. Ovo znamo zahvaljujući aktivistima koji su na izlazu iz ambasade sprovodili izlazne ankete“, kaže Filipović.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, podsjetimo, proglasio je pobjedu na izborima, rekavši da će ona omogućiti Rusiji da postane jača i efikasnija.

Putin „dobio šamar“ iz Srbije

Rusi u Beogradu, koji su ceo dan čekali u redovima da glasaju, poslali su jasnu poruku Putinu i njegovom režimu, time što je za njega glasalo samo tri odsto državljana Rusije.

Prema podacima sajta Vote Abroad, Putin je u Beogradu dobio tri odsto glasova, dok je najviše osvojio Vladislav Davankov, čak 67 odsto, prenosi Nova.rs.

Neispravni listići čine 14 odsto, a pretpostavlja se da su na njima Rusi dopisivali ime Alekseja Navaljnog, dok se 13 odsto njih izjasnilo da ne želi da zaokruži bilo kod kandidata.

Drugi kandidati Nikolaj Haritonov i Leonid Slutski osvojili su po jedan odsto, dok je takođe jedan odsto listića uništeno.

(Antena M, Nova.rs, Foto: Danas)