Skip to main content

Poljoprivrednici nezadovoljni i posle sastanka sa premijerkom, večeras odlučuju o nastavku protesta

Info 11. авг 2022.
< 1 min čitanja

"Samo jedan naš zahtev je ispunjen - da bude ukinuta zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda"

Poljoprivrednici su nezadovoljni rezulatatom razgovora sa premijerkom Anom Brnabić i večeras će odlučiti da li će nastaviti proteste, izjavio je agenciji Beta potpredsednik udruženaj poljoprivrednika „Stig“ iz Požarevca Milan Marković.

„Samo jedan naš zahtev je ispunjen – da bude ukinuta zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda, o čemu će Vlada danas doneti odluku“, kazao je Marković.

Kako je naveo, za suncokret im je ponuđena otkupna cena od 535 evra po toni.

„To je za nas neprihvaljivo jer smo tražili da cena bude 700 evra po toni. Naš predlog je da se smanje trgovačke marže, a da proizvodjači dobiju više jer su njihovi troškovi uvećani 300 odsto“, rekao je Marković.

On je istakao da će poljoprivrednici na sastanku večeras odlučiti na koji način će nastaviti da se bore za ispunjenje zahteva.

Sastanak poljoprivrednika sa premijerkom trajao je više od dva sata, a na njemu su bili predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije i udruženja „Stig“.

Njihovi zahtevi su i moratorijum i zamrzavanje kredita, premiju za mleko od 15 dinara po litru, da se proglasi elementarna nepogoda zbog suše i 30 odsto subvencija za đubrivo.

Zatražili su i da se ne kažnjavaju poljoprivrednici kojima je policija, tokom protesta u utorak, pisala kazne.

Poljoprivrednici su centar Novog Sada blokirali juče od 8.00 do 14.00. Oni su prenoćili u Novom Sadu, a pridružili su im se i poljoprivrednici iz udruženja „Stig“.

(Beta)