Skip to main content

Obeleženo 160 godina od osnivanja Vojvodine

Autonomija 05. maj 2008.
2 min čitanja

Grb VojvodineU Sremskim Karlovcima danas je održana svečana sednica Skupštine Vojvodine, povodom obeležavanja 160. godišnjice od osnivanja Vojvodine. Svečanom sednicom pokrajinskog parlamenta počela je trodnevna manifestacija obeležavanja jednog od najznačajnijih datuma u istoriji Vojvodine, 13. maja 1848. godine, kada je u Sremskim Karlovcima proglašeno Srpsko vojvodstvo.
Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš poručio je da Vojvodina „nije tikva bez korena“, o čemu svedoči i činjenica da ona postoji već 160 godina. „Danas, 160 godina posle majske skupštine u Sremskim Karlovcima, možemo s pravom reći svima kojima koncept autonomne pokrajine smeta ili ga ne razumeju, ili ga nipodaštavaju, da Vojvodina nije tikva bez korena“, poručio je Kostreš.
Prema njegovim rečima, svest o potrebi Vojvodine da se ustavno konstituiše preko pravnih institucija za koje će se sama opredeliti preživela je do današnjih dana.
Kostreš je kazao da je Vojvodina, ne samo u geografskom smislu, već i u politickcom i ekonomskom smislu, te kao multietnička, multikonfesionalna i višejezička pokrajina – najkraći put Srbije u Evropu. „Vojvođani i Vojvođanke su garant da će Srbija Evropom i postati posle 11. maja ove godine“, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine.
Istoričar Ranko Končar ocenio je da je ideja o porebi autonomnosti Vojvodine još uveka veoma živa. „Ona jeste živa ako traje 160 godina. Ništa ne živi tako dugo, ako nema svoju realnu supstancu“, rekao je Končar. On je ocenio da se pitanje autonomije Vojvodine nikako ne može svesti na težnju ka separatizmu, jer je, kao i 1848, i danas pitanje autonomije Vojvodine pre svega srpsko pitanje. „Takve optužbe uvek zgodno dođu u političkim bitkama, kakvih smo svedoci danas. Da biste osvojili negde glas, najjednostavnije je reći: ‘To je separatistička pojava!'“, naveo je Končar.
Prema njegovim rečima, ideja autonomne Vojvodine nije dobro primana ni u Austrougarskoj Monarhiji, ni u Kraljevini Jugoslaviji, a ni danas, u Republici Srbiji.
„Najnoviji ustav je potpuno izbrisao te osnove vojvođanske autonomnosti“, kazao je Končar.
Generalni pokrovitelj obeležavanja ove godišnjice je predsednik Srbije Boris Tadić, pokrovitelj Izvršno veće Vojvodine, a organizator opština Sremski Karlovci.

(Beta)