Skip to main content

Kontić: Andrić je bio Jugosloven

Izdvajamo 01. дец 2011.
2 min čitanja

Sarajevski novinar i reditelj Boro Kontić izjavio je večeras u Novom Sadu da je književnik Ivo Andrić bio iznad pojedinačnih nacionalnih identiteta i da je to razlog zašto ga balkanske nacije odbacuju ili svojataju.

Kontić, koji je autor dokumentarnog filma o Ivi Andriću „Bez naslova“, nakon projekcije je rekao da su Andrića počeli naročito da odbacuju ili svojataju početkom devedesetih godina prošlog veka, u vreme početka ratova i uspona nacionalizama.

„Ivo Andrić odjednom više nije bio Hrvat, već je postao veliki Srbin. Počeli su da ga odbacuju i da ga svojataju. A Andrić je bez sumnje bio jugoslovenski pisac, po svemu, pa je logično da su počeli tako da ga tretiraju baš u vreme kada je Jugoslavija počela da se raspada“, kazao je Kontić.

Prema njegovim rečima, niko nije spreman da prouči činjenice o Ivi Andriću, već se poluistine o njemu uzimaju kao činjenice i na osnovu njih se izvlače i konsekvence. „Andrić je jednom prilikom upozorio da kad čujete da vam neko priča kako su, na primer, ugroženi Srbi ili Hrvati, odmah bežite od takve osobe. Andrić je bio veliki pisac i kao takav je imao senzore da je ovde moguća katastrofa“, kazao je Kontić.

Šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS u Srbiji Dragana Nikolić-Solomon kazala je da je Andrić bio iznad nacionalnog identiteta i ocenila da je to razlog zašto svima smeta. „Društva u regionu su retko spremna da propitaju sama sebe i da se pogledaju u ogledalo“, ocenila je Nikolić-Solomon.

Novinarka Branislava Opranović kazala je da su mediji učestvovali i učestvuju i danas u prikrivanju i izvrtanju činjenica iz prošlosti. Ona je izrazila razočaranje zašto niko od novinara koji su učestvovali u proizvodnji ratova na prostoru bivše Jugoslavije nije odgovarao za ratnohuškačku propagandu.

Projekciju filma „Bez naslova“ i tribinu organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji.

(Autonomija)