Skip to main content

1 od 5 miliona problema

Stav 12. mar 2019.
4 min čitanja

Veliko nezadovoljstvo građana koji se okupljaju na protestima širom Srbije zbog izbora govornika, pre svega kako smo mogli čuti od građana na subotnjem okupljanu u Beogradu nezadovoljstvo je zbog isticanja govornika koji zastupaju “ekstremno desne” stavove.

Poslednji primer je pobuna oko Vladimira Dimitrijevića, člana Dveri, homofoba koji podržava antivaks pokret koji se bori za ukidanje obaveznog vakcinisanja u Srbiji i propagira nadrilekarstvo. Kao i to da propagira u najmanju ruku, problematične stavove po pitanju LGBT populacije.

Vladimir Dimitrijević profesor iz Čačka koji je zbog svojih stavova koje iznosi javno prošle godine izazvao reakciju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti koja je dala mišljenje da je Dimitrijević u svojim stavovima povredio 12. član Zakona o zabrani diskriminacije. Izrečena je i preporuka da Dimitrijević uputi “javno izvinjenje osobama drugačije seksualne orijentacije, kao i to da u roku od 30 dana obavesti Poverenika o sprovođenju ove preporuke, što je Dimitrijević odbio uz obrazloženje da
je reč o stavu “pravoslavnog vernika”, što je dovelo do zaključka da su stavovi gospodina Dimitrijevića u suštini jako opasni.

Pre ovog slučaja svedoci smo događanja u Somboru gde jedan deo organizatora ima “problem” sa činjenicom da na skupu treba da govori Aida Ćorović. Aida je demantovala pisanje medija da joj je bilo zabranjeno da govori i na svom profilu između ostalog napisala ” Istina je da je nekoliko pripadnika Dveri bilo protiv toga da ja govorim, ali je dogovor među organizatorima postignut” i ocenila da iza te afere stoji „služba“.

Takođe je dolazak Čedomira Antića u Zrenjanin prošlog četvrtka izazvao veliki broj negativnih komentara, i sudeći po izjavama naših sugrađana na samom protestu strah da se protest u Zrenjaninu ne zloupotrebi u svrhu promocije inicijative da grad promeni svoje ime u Petrovgrad. U Zrenjaninu je i pre dolaska Čedomira Antića bilo nesuglasica oko govornika pa su tako članovi DSS-a bojkotovali protest na kome je trebao da govori Milojko Pantić, koji tog prvog puta nije došao iz drugih razloga.


Deo saopštenja DSS Zrenjanin


Razlog izostanka naše podrške jeste govornik Milojko Pantić. Mi ne znamo šta sportskog novinara iz Beograda preporučuje da bude predvodnik protesta u našem gradu ali znamo da ne možemo stajati rame uz rame sa čovekom koji ima izrazito antisrpske stavove o najvažnijim pitanjima za našu državu. Mi pamtimo sramne izjave o Srebrenici i Kosovu i smatramo da osobi sa takvim političkim stavovima nema mesta na čelu ovog protesta.

Kada je gospodin Milojko Pantić ipak došao u Zrenjanin i govorio na protestu i kada je u toku govora izjavio da smo zbog Vučićeve i politike Slobodana Miloševića bili jedina evropska zemlja posle drugog svetskog rata koja je bombardovana, kao i to “da smo tako izgubili Kosovo bez obzira što nacionalisti svih boja i dalje ne daju Kosovo dosudnjeg dana” posle ove rečenice došlo je do negodovanja članova Dveri koji su prisustvovali na ovom skupu ali odobravanje jednog dela prisutnih uz povike “tako je”.

Govor i pojavljivanje Dragane Trifković članice predsedništva Dveri takođe je izazvalo negodovanje jednog dela građana koji podržavaju ove proteste, pre svega zbog izjave da Vučić plaća donošenje zastava AP Vojvodine kako bi posvađao učesnike. Ovom negodovanju je predhodio skup na kom je govorio Sergej Trifunović i koji je pokrenuo lavinu oko “Vojvođanskog pitanja“.

Na prvom protestu u Novom Sadu u neposrednoj blizini imrovizovane bine sa koje govornici pokušavaju da se obrate okupljenima nalazila se grupa od tridesetak ekstremnih desničara, kao i trubači koji su izvodili nacionalističke i patriotske pesme zbog čega se govornici nisu čuli.

A kao predhodnica svih ovih deševanja kojih očigledno ima u velikom broju gradova, jeste slučaj sa prvog protesta gde je zabranjeno da govore Mirjana Karanović i Duško Vujošević.

Glumica Mirjana Karanović i košarkaški trener Duško Vujošević tada su izjavili da iza odluke da njih dvoje ne govore na protestu “Stop krvavim košuljama” u subotu u Beogradu stoje određene političke stranke.

Kada sam došla, našli smo se Duško, Bane Trifunović, organizatori i ja. Rekli su nam da će neke grupe napraviti incident i da se boje za sigurnost, i pitali su nas šta mislimo. Rekla sam: “Vi ste domaćini, morate da odlučite”. Duško je bio za to da ne treba popustiti, oni su presekli i odlučili da se nas dvoje ne pojavimo za govornicom – rekla je glumica u emisiji Presing na N1 televiziji.

Tadašnji predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković je izjavio da je na protestu u centru Beograda bilo mnogo članova Pokreta slobodnih građana, ali da on nije bio prisutan, jer kako je istakao “nisam mogao da budem na skupu na kome ipak ne može da govori Mirjana Karanović. Ne mogu da budem tu dok žabe jedu nas. Kad smo mogli, organizovali smo velike skupove opozicije na kojima su govorili i desničari.”

Pavle Grbović odbornik PSG-a u Skupštini grada Beograda

Ovaj post na tviteru je usledio posle ovog događaja sa Karanovićkom i Vujoševićem, a delo je Pavla Grbovića koji je izrazio nezadovoljstvo zbog dešavanja ali i dao predlog “Srbiji je neophodna zdrava, hrabra i surovo racionalna građanska opcija, koja će biti glas razuma koji sprečava da desničari i populistički relativizatori, zagrljeni i opijeni lažnim patriotizmom odu korak dalje od “junačkog busanja u grudi”- u nešto što smo imali devedesetih. “ – napisao je tada Grbović.

Pavle Grbović je danas zadužen za odnose sa medijima u okviru PSG-a i na protestu 9. marta je u izjavi za TV Šabac izjavio “Protesti su nešto najdemokratskije što nam se desilo” kao i to da ne smemo da ne primetimo da ima dosta reakcija na to ko govori na protestima i šta govori i da ne treba da nasedamo na takve zamke kao i to da tolerancijom dokazujemo svoj demokratski potencijal.

Na kraju se nekako nameće pitanje KO I KAKO BIRA GOVORNIKE?

(Zrenjanin Danas)