Skip to main content

Tabakovićka najavljuje tužbe, udruženja upozoravaju na cenzuru, Autonomija hakovana

Aktuelno 10. dec 2013.
4 min čitanja

Nakon što su pojedini mediji objavili (to jes objavili pa brže-bolje povukli, op. A) da je kćerka Jorgovanke Tabaković koristila službeno vozilo za odlazak na predavanja u Beograd gde studira, direktor RFZO kaže da je sve u skladu sa odlukom o slanju zaposlenih na usavršavanje, a Jorgovanka Tabaković je najavila tužbu i zamolila Savet za medije da reaguje.
Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić izjavio je danas da je RFZO 22 ljudi poslao na usavršavanje, uključujući i ćerku Jorgovanke Tabaković, i da oni imaju pravo na korištenje službenog vozila ili na prenoćište u Beogradu.
On je, povodom napisa u pojedinim medijima da je ćerki Jorgovanke Tabaković odobreno da koristi službeni automobil za odlazak na predavanja na master studije u Beogradu, rekao da isto pravo imaju i njene kolege koje je RFZO poslao na usavršavanje.
“Fond se odlučio da koriste službeno vozilo, jer je jeftinije. Oni dolaze na stručna usavršavanja, ali istovremeno obavljaju i razne koordinacione poslove, donose dokumentaciju u RFZO. Službenim autom dolaze iz Pirota, Novog Pazara, Kraljeva, zašto ne bi i iz Novog Sada”, naglasio je Babić.
On je kazao da RFZO stalno šalje na usavršavanja svoje zaposlene na master ili doktorske studije iz menadžmenta u zdravstvu i da polovinu školarine plaćaju polaznici, a drugu polovinu RFZO, a da na teret zdravstvenog fonda idu i troškovi puta ili smeštaja u Beogradu.
Direktor RFZO pojašnjava da se nastava održava petkom i subotom na Medicinskom fakultetu i Fakultetu organizacionih nauka i da je uprava RFZO-a procenila da utrošak benzina službenih vozila predstavlja uštedu u odnosu na eventualno plaćanja smeštaja i hrane.
Kako je naknadno saopšteno iz RFZO pravo na korištenje službenog vozila za odlazak na predavanja u Beograd imaju oni čije je mesto stanovanja manje od 200 kilometara, tu spadaju Novi Sad i Požarevac, dok zaposlenima koji dolaze sa udaljenosti veće od 200 kilometara kao što je Niš, Novi Pazar, Kruševac, plaćaju prenoćište.
“Milena Tabaković, iz Novog Sada, jedna je od dvadeset dvoje zaposlenih koji su upućeni od strane RFZO na stručno usavršavanje i ima jednaka prava kao i svi ostali polaznici. Ona na predavanja putuje sa još jednom koleginicom iz Novog Sada”, navodi se u saopštenju.
Otvorenim pismom svim medijima obratila se danas i Jorgovanka Tabaković koja kaže da njenu ćerku napadaju kao ćerku guvernera, ali da je ona brani kao majka.
“Moja ćerka Milena je doktor stomatologije, radi u RFZO, prošla je sve stepenike i sada radi kao pomoćnik direktora Filijale za Južnobački okrug. Za to je kvalifikovalo njeno obrazovanje, rad i zalaganje”, navodi i pismu Tabaković.
Ona kaže da posle ovakvih napisa u medijima samo traži da njena deca imaju jednaku šansu kao i sva druga.
Tabaković dodaje da su se njena deca školovala na državnim fakultetima u Srbiji, a ne u nekim bogatim zemljama, sa ciljem da steknu znanje, nađu posao, zarade svoje plate i postanu svoji ljudi.
Ona je zatražila od nadležnih u novosadskoj filijali RFZO da medijima dostave sve podatke o stručnom usavršavanju zaposlenih, a od medija koji su preneli neistine da vest hitno povuku, jer ne želi da, kako kaže, njena deca crvene zbog laži kojima se udara na nju.
Guvernerka je naglasila da će protiv svih medija koji su preneli ovu vest podneti tužbu i zamolila Savet za medije da reaguje.
NUNS i NDNV zabrinuti zbog autocenzure i cenzure
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazili su veliku zabrinutost zbog činjenice da je bez ikakvog obrazloženja, skoro istovremeno, sa informativnih portala skinuta vest „u kojoj se navodi da je kćerka Jorgovanke Tabaković, guvernerke NBS, koristila službeni automobil u privatne svrhe“.
NUNS i NDNV smatraju da je u pitanju politički pritisak koji je neprihvatljiv i za svaku osudu, kao što je neprihvatljivo i da mediji pristaju na pritiske i ucene.
„Ovakav postupak je neprofesionalan i svodi se na autocenzuru koja je uvek gora od cenzure jer opstaje na strahu novinara i urednika“, saopštila su novinarska udruženja.
021: Protekcije za ćerku Jorgovanke Tabaković u RFZO
Novosadski Radio 021 na svom portalu prvo je emitovao vest o guvernerkinoj kćerki pa je potom povukao. Povukli su je i portali koji su je preuteli sa 021, sem Autonomije, koja je zbog toga imala velikih problema sa hakerskim napadima, tokom 10. decembra, koji je inače Međunarodni dan ljudskih prava: 
Mileni Tabaković, ćerki guvernerke Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanke Tabaković, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) je obezbedio službeni automobil i vozača kako bi dva puta nedeljno išla iz Novog Sada u Beograd na predavanja, javio je danas novosadski Radio 021.
Odluku o korišćenju službenog vozila potpisao je direktor RFZO Momčilo Babić, a ona se odnosi i na Lidiju Bjelovuk, koja takođe studira u Beogradu, naveo je taj radio i na svojoj internetskoj stranici (www.021.rs) objavio dokument koji je Babić potpisao 22. novembra ove godine.
Radio 021 je naveo da dve studentkinje master studija na beogradskom Medicinskom fakultetu i Fakultetu organizacionih nauka petkom i subotom u Beograd vozi šofer, koji ih čeka dok ne završe s predavanjima, a zatim ih vraća u Novi Sad.rfzo
Lidija Bjelovuk se ranije pominjala kao jedna od kandidatkinja za novu direktoricu novosadske filijale RFZO, dok Milena Tabaković obavlja funkciju pomoćnice direktora.
Nedavno je u Fondu promenjena sistematizacija prema kojoj je za obavljanje tog posla dovoljno dve godine staža, umesto dosadašnjih pet. Milena Tabaković je po zanimanju stomatolog, a u struci je provela godinu i po dana, piše 021.
Taj radio je naveo da nije uspeo da dobije odgovor od RFZO na iznete tvrdnje.
(Autonomija/021/RTV/Tanjug)