Skip to main content

Beograđani ne žele decentralizaciju

Dokumenti 19. окт 2011.
2 min čitanja

Građani Beograda najmanje su skloni procesu decentralizacije vlasti, pokazalo je istraživanje Kancelarije Nacionalnog saveta za decentraliazciju koje je sproveo CeSID tokom jula ove godine.

Prema tom istraživanju, sprovedenom na reprezentativnom uzorku od 1.000 punoletnih građana Srbije, svega osam odsto Beograđana podržava ideju decentralizacije, dok je još 21 odsto njih ima umerene stavovove u pogledu tog procesa.

Najviše decentralista je u Vovjdoini, 26 odsto, plus još oko 32 odsto umerenih decentralista. U centralnoj Srbiji je 12 odsto decentralista, te još 28 odsto umerenih.

Programski direktor CeSID-a Đorđe Vuković izjavio je juče na konferenciji za novinare,da je istraživanje pokazalao da Beograd prednjači i po broju neodlučnih u pogledu odnosa prema decentralizaciji, gde ih je 38 odsto, dok se 33 odsto Beograđana izjasnilo kao centralisti ili umereni centralisti. U Vojvodini 29 odsto građana nema stav o tom procesu, dok je njih 13 odsto sklonije centralizaciji, a u centralnoj Srbiji bez stava je 37 odsto, a njih 23 odsto nije sklono decentralizaciji.

– Za mene je to najšokantnij podatak iz ovog istraživanja, jer sam očekivala da Beograd kao sredina koja ima najjače obrazovne, kulturne i druge potencijale treba da bude lider u procesu decentralizaicje – izjavila profesorica Fakulteta poltičkih nauka Snežana Đorđević, koja je sarađivala u ovom istraživanju.

A među zanimljivijim podacima ove ankete je i taj da je gotovo izjednačen odnos prema decentralizaciji među pristalicama Demokratske i Srpske napredne stranke. Tako među demokratma ima 13 odsto decentralista, a među naprednjacima 13 odsto, broj umerenih decentralista u obe stranke je identičan i iznosi 39 odsto. Međutim, u DS-u je više onih koji su skloniji centraliazciji i kojih ukupno ima 15 odsto, dok je u SNS 11 odsto centralista. Inače, najviše pristalica LDP-a i URS-a izjasnilo se kao decentralisti – 29 odsto, odnosno 53 odsto, dok je najviše centralista među pristalicima DSS-a i SRS-a – 61 odsto, odnosno 36 odsto.

Inače, decentralizaciju i regionalizaciju u Srbiji podržava 43 odsto građana, a između 35 i 40 odsto njih nema stav o tom pitanju, pokazalo je istraživanje „Decentralizacija i regionalizacija Srbije iz ugla građana“.

Đorđe Vuković naveo je i da se idejama decentralizacije i regionalizacije protivi jedna petina građana. On smatra i da visok procenat neopredeljenih nije neobičan. On je napomenuo da građani u većem procentu pdržavaju jačanje opština i gradova, dok je nešto manje njih sklono regionalizaciji Srbije. Direktorka Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju Nataša Čorbić istakla je da je ovo prvo istraživanje o decentralizaciji i regionalizaciji koje je sprovedeno na teritoriji cele Srbije, bez Kosova, te da će ovi podaci biti osnova za dalje korake koji treba da dovedu do izrade nacionalne strategije za decentralizaciju. Ona je, međutim, navela da se ne može očekivati da taj doklument bude napisan u mandatu aktuelne vlade, pošto oko toga još nije postignut politički konsenzus.

Celokupno istraživanje možete pogledati OVDE.

(Autonomija)