Skip to main content

Beograd za pet godina Vojvodini uskratio jedan budžet

Izdvajamo 02. дец 2011.
2 min čitanja

Iako je rebalansom republičkog budžeta utvrđeno da će Vojvodini do 1. decembra biti prosleđena sredstva koja centralna kasa duguje pokrajinskoj, u Banovinu je stiglo tek dve od ukupno osam milijardi dinara.

Zbog zakidanja Vojvodine, više od 40 preduzeća koja su angažovani na kapitalnim projektima u APV na ivici je bankrota, pošto pokrajinska kasa, odnosno Fond za kapitalna ulaganja nije u mogućnosti da isplati prispele obaveze.

A ukoliko novac ne stigne do kraja godine, preti opasnost bankrota dela vojvoađanske privrede koji je direktno ili indirektno vezan za građevinsku operativu, upozoravaju iz vojvođanske Vlade. Reč je o preduzećima koja su bila izvođači radova na projektima među kojima su, između ostalog, Urgentni centar u Novom Sadu, Dečja bolnica, most kod Rače, rekonstrukcija lokalanih puteva…

Naime, pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja duguje ovim preduzećima koja su izvodila velike radove u Vojvodini više od tri i po milijarde dinara, jer novac iz Beograda ne stiže onako kako je to predviđeno i Ustavom Srbije i Zakonom o budžetu.

A prema rečima potpredsednika Vlade APV Ištvana Pastora, novac koji je pristigao nakon rebalansa biće dovoljan za pokraivane tek polovine dugova građevinskoj operativi. Pastor je ukazao i da se dugovi Republike prema Pokrajini u poslednjih nekoliko godina samo uvećavaju. On je naveo da je tako za prethodnih pet godina, Vojvodina na osnovu ustavnog minumuma od sedam odsto trebalo da raspolaže sa oko 100 milijardi dinara, ali joj je iz republilčke kase prosleđeno tek trećina tog iznosa, tako da je Vojvodina za prethodnih pola decenije zakinuta za ceo prosečan jednogodišnj budžet.

Kad je reč o ovogodišnjem sledovanju, republika je od ukupno devet milijardi namenjenih kapitalnim investicijam u Pokrajini, vojvođanskom bužetu do oktobra prenela samo jednu milijardu dinara! Nakon političkih pristaka vojvođanskih stranaka u Skupštini Srbije, Vlada Srbije rebalansom se obavezala da ovaj dug izmiri u tri jednake rate do početka decmbra, ali je do tog roka umesto još osam milijardi Vojvodina dobila svega dve milijarde dinara.

(Autnomija)