Skip to main content

ZSF: IKEA će zatvoriti veliki broj radnih mesta u Srbiji

Građani 10. avg 2017.
< 1 min čitanja

Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) upozorio je danas da će dolazak lanca IKEA u Srbiju prouzrokovati probleme malim proizvođačima i „više radnih mesta zatvoriti nego otvoriti“.

ZSF je u saopštenju naveo da je više ekonomista ovih dana upozoravalo da će „ceh platiti domaći proizvođači nameštaja i radnici zaposleni u tim preduzećima“.

Forum je ocenio da je potrebno da država u ovakvim situacijama ima „osmišljenu ekonomsku i socijalnu politiku, koja pruža podršku domaćim proizvođačima“.

„Da bi privreda neke države napredovala, nisu neophodni samo kapital, velika radinost i protestantska poslovna kultura, nego i osmišljena ekonomska i socijalna politika koja pruža podršku domaćim proizvođačima“, piše u saopštenju ZSF.

Dodaje se da je u Srbiji potrebno hitno otvoriti „ozbiljnu i široku javnu debatu“ o razvojnoj strategiji zemlje.

„Neoliberalni model ekonomske politike vodi nas u katastrofu“, upozorili su iz ZSF.

Navodi se i da je poznato da su velike švedeske firme, poput IKEA-e, napredovale zahvaljujući, između ostalog „ekonomskoj politici socijalnih demokrata“.

„IKEA se razvila u veliku kompaniju tako što je opremala nameštajem oko milion socijalnih stanova koji su građeni pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka u okviru socijalnih programa švedske vlade“, navodi se u saopštenju.

Kako se objašnjava, tako je domaća tražnja podstaknuta „politikom države blagostanja“, omogućila rast privatnih preduzeća u Švedskoj.

(Autonomija)