Skip to main content

Žrtve pedofilije tužile papu

Planeta 13. sep 2011.
2 min čitanja

Žrtve sveštenika pedofila podnele su tužbu Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) protiv pape i drugih zvaničnika Katoličke crkve zbog „zločina protiv čovečnosti“, saopštilo je u utorak udruženje žrtava SNAP.
Zvaničnici Vatikana su optuženi da su „tolerisali i omogućili sistematsko prikrivanje i široko rasprostranjeno silovanje i seksualne zločine nad decom u celom svetu“. Uz tužbu je priloženo i 10.000 stranica kojima se dokumentuju slučajevi pedofilije, precizira SNAP. Zvanična tužba sadrži skoro 80 stranica i predstavlja najznačajniji napor da se papa i vatikanski zvaničnici proglase odgovornim pred međunarodnim sudom za seksualna zlostavljanja koje su počinili katolički sveštenici.
Članovi tog udruženja su iz Nemačke, SAD, Holandije i Belgije, četiri zemlje u kojima je izbio skandal sa pedofilijom u crkvi.
„Zločini nad desetinama hiljada žrtava, uglavnom dece, prikrivali su najviši zvaničnici Vatikana. U ovom slučaju, svi putevi vode u Rim“, rekla je advokat Pamela Spis iz nevladinog Centra za ustavna prava koje pomaže udruženju žrtava.
Portparolka suda je izjavila da će tužilaštvo ispitati papire i da će prvi korak biti „analiza da li navodni zločini potpadaju pod sudsku jurisdikciju, rekla je Florens Olara.
Katolička crkva pogođena je nizom otkrića o seksualnom zlostavljanju maloletnika za koje su optuženi sveštenici ili vernici u Evropi i u SAD, a koje je crkveni vrh prikrivao. Pravosuđe Vatikana razmotrilo je od 2001. do 2010. godine oko 3.000 optužbi za pedofiliju počinjenu u poslednjih 50 godina protiv sveštenika. U 30 odsto slučajeva bilo je reči o heteroseksualnim odnosima, a u 10 odsto o pravoj pedofiliji, odnosno o fizičkoj privlačnosti prema dečacima.
Kardinal Jozef Rajcinger, sada papa Benedikt, je svojevremeno bio upozoren u vezi slučaja sveštenika Lourensa Marfija, koji je silovao preko 200 gluvih dečaka, ali on ništa nije učino tim povodom.
Vatikanski zvaničnici često navode da odluke o podizanju optužbi protiv sveštenika koji su počinili zlostavljanje donose biskupi a ne vatikanska hijerarhija, i da je crkva mnogo više decentralizovana nego što se misli. Međutim, advokati i žrtve svešteničkog zlostavljanja, koji su izneli slučaj pred međunarodnim sudom, kažu da je akcija neophodna jer svi procesi protiv sveštenika i biskupa pokrenuti u brojnim zemljama nisu bili dovoljni da bi se sprečilo ponavljanje tih zločina.

(e-novine)