Skip to main content

Zrenjaninski socijalni forum: Kineska firma ugrožava Perležane

Građani 17. jun 2022.
2 min čitanja

"Gradskim vlastima interesi investitora važniji od zdravlja i dobrobiti građana"

Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) upozorio je danas da su meštani banatskog sela Perlez pored Zrenjanina ugroženi zbog rada privatne firma iz Kine Feitiansuye koja u tom selu od 2019. prerađuje plastiku i zagađuje vazduh i kanal za navodnjavanje.

U saopštenju se navodi da je ta firma 2018. godine preuzela pogone „Begej-plasta“ od dotadašnjeg vlasnika, nemačke kompanije „Eos Matriks“, te da je, iako je bilo najavljeno da će u pogonu raditi sto radnika, sada zaposleno samo nekoliko.

Napominju i da je u aprilu prošle godine Inspekcija za zaštitu životne sredine iz Zrenjanina privremeno zabranila rad kineske fabrike, ali je nakon dva meseca postrojenje ponovo počelo sa radom, a kineski vlasnik je saopštio da su ispravljene sve nepravilnosti koje je inspekcija utvrdila.

“Meštani tvrde da kineska firma i dalje zagađuje životnu sredinu u njihovom selu. Ko god želi, to može da proveri. U blizini postrojenja oseća se neprijatan miris koji proizvodi mučninu i nagon za povraćanje”, ističe se u saopštenju.

Ocenjuje se, međutim, da su gradskim vlastima interesi investitora važniji od zdravlja i dobrobiti građana, uz opasku da to potvrđuje gradnja ogromne fabrika guma Linglong, zbog čega će tamošnji stanovnici biti suočeni sa još većom ekološkom opasnošću.

“Hvale vredna nastojanja Perležana da sami pronađu rešenje za razvoj svog sela suočena su sa nespremnošću domaćih vlasti da im u tome pomognu. Naša država, AP Vojvodina i Grad Zrenjanin nemaju obuhvatne programe za obnovu banatskih sela koja prepuštaju na milost i nemilost gramzivih investitora. Umesto da u Perlez, zbog njegove atraktivnosti, dolaze novi stanovnici, možda će i postojeći morati da beže zbog zagađenja koje proizvodi kineska firma”, ukazuje ZSF.

(Autonomija, foto: Zoran Međo)