Skip to main content

ZORAN VULETIĆ: Politika „kešanja“ na tramvaj

Stav 30. окт 2022.
2 min čitanja

U Beogradu su se posle više decenija pojavili mladići koji se „kešaju“ sa spoljne strane tramvaja kako bi izbegli plaćanje karte i nesnosne gužve. Taj pouzdani znak društvene bede i siromaštva je direktna posledica politike Aleksandra Vučića i njegove opskurne stranke.

Najnovije pretnje te politike nakon sastanka Vučiča sa kosovskim Srbima poručuju da ako se ostvari ono što su sami potpisali pre tako mnogo godina, onda će organizovati blokadu puteva.

Dakle, posle skoro četiri decenije nismo odmakli dalje od jogurta i balvana. Sve to naravno prati obavezna isprazna parola da ćemo biti s našim narodom, doduše ne i sa onim delom koji je u enklavama na Kosovu, jer od njih vlast nema političku korist. Samo smetaju.

Sve što je do sada priznala vlast u Srbiji od kosovskih dokumenata do izlaska na izbore po kosovskom zakonu i učešća Srpske liste u Vladi Kosova ispada kao da je nevažno u odnosu na registarske tablice automobila.

Da li je to zato što je ruski ambasador tako zahtevao sada posle agresije Rusije na Ukrajinu, kao što je rekao i predsedniku parlamenta Orliću da ne može da ide u Zagreb na samit Krimske platforme. Orlić čak nevaspitano nije ni odgovorio na poziv, već ga krije od javnosti. Da li je to priznanje da smo mi banana država i da nam naređuju agresori sa Istoka?

Vidimo iz skupštinske zabeleške da je Orlić dobio i nagradni poziv da ide u Moskvu, valjda kao pouzdani poslušnik, da bi dobio dalja uputstva. To se u celom svetu zove kvislinška veleizdaja nacionalnih interesa. Zanimljivo je da Orlić krije sve to, umesto da ponosno prizna da sluša naloge Moskve, jer je to njegovo shvatanje patriotizma.

Ta ista Moskva koja je sa pravom devedesetih godina tri puta uvela sankcije Srbiji, sada očekuje samoubistveni potez Srbije, da ne uvodi sankcije Rusiji iako Putin po uzoru na Miloševića divljački razara Ukrajinu. Velika uzajamna ljubav je tobož garant za to. A to što za 99 posto Rusa Srbija uopšte nije tema, ostaje nebitan podatak.

Zamenik premijera Kosova Bišljimi je vraćen iz „bezbednosnih“ razloga sa pola puta ka Beogradu. Rečni brod Hrvatske mornarice nije dobio dozvolu srpskih vlasti da ove godine 18. novembra plovidbom po Dunavu oda počast žrtvama Vukovara, iako je ta dozvola svih ovih godina bez problema izdavana.

Dakle, koja je to politika, ako nije politika koja dovodi do „kešanja“ na tramvaj?

Jasno poručujemo javnosti, za razliku od svih ostalih sa političke scene, da insistiramo da vlast u Srbiji poštuje do poslednjeg segmenta sve što je potpisala i da prestane sa neodgovornim ponašanjem, slušajući slepo svoje naredbodavce iz Moskve.

Takođe pozivamo Predsednika Srbije, Vladu Srbije i sve opozicione organizacije da prihvate predloženi plan Predsednika Francuske i Kancelara Nemačke bez odlaganja kako bismo se konačno okrenuli budućnosti koja je neophodna našoj deci.

(Gradski.me, Foto: GDF)