Skip to main content

Zoran Vuletić: Mračna Srbija, mračni Beograd

Info 31. jan 2023.
< 1 min čitanja

"Jedan od lažnih mitova koje vole da ponavljaju u Srbiji je i taj da Srbi nikad nisu bili antisemiti"

„Bilo je pitanje trenutka kada će srpsko društvo opet izbljuvati antisemitističke gadosti. Da li to više i čudi bilo koga u Srbiji, da li se bilo ko uopšte zaista i zabrinuo? To je cena nacionalističke pošasti koja pustoši Srbiju decenijama“, ocenio je Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, komentarišući antisemitske grafite i simbole na Sefardskom jevrejskom groblju u Beogradu.

On je upozorio da „neobrazovane generacije odnegovane na mržnji i glupostima daju sve snažniji pečat događanjima u Srbiji“.

„Posle upozorenja moskovskog rabina u egzilu Pinhasa Goldšmita da napuste Rusiju dok još mogu, pre nego što postanu žrtveni jarci za probleme izazvane Putinovim ratom u Ukrajini, sada imamo i u našem društvu slična upozorenja“, istakao je Vuletić.

On je podsetio da je u Drugom svetskom ratu od 12.000 beogradskih Jevreja preživelo samo 2.300.

Jedan od lažnih mitova koje vole da ponavljaju u Srbiji je i taj da Srbi nikad nisu bili antisemiti. Ali, istina je drugačija„, dodao je.

Poručio je da Građanski demokratski forum traži od nadležnih da hitno pronađu i kazne počinioce, te da bi deo te kazne trebalo da bude i prikazivanje filmova iz koncentracionih logora.

(Autonomija/Danas, foto: Portal Forum)