Skip to main content

Zoran Vuletić: Ideolozi srpskog nacionalizma nikada ne miruju

Građani 06. sep 2021.
2 min čitanja

Ideolozi srpskog nacionalizma nikada ne miruju. Monografija „Uspon jedne ideje’’ je samo poslednji pojavni oblik stare ideje zbog koje je u krvi rasturena Jugoslavija. Žalosno je što je normalno u Srbiji da dvadeset godina posle promena petog oktobra 2000. državni Službeni glasnik objavljuje takve stvari, a zatim se razrađuje taj otrovni sadržaj kroz sve režimske medije – poručuje predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić, koji komentariše izlazak iz štampe naučne monografije „Uspon jedne ideje – Sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika“, autora Nenada Kecmanovića, Aleksandra Vranješa i Željka Budimira sa banjalučkog FPN-a

Vuletić podseća da je Dodik došao na vlast, prema njegovim rečima, gotovo bukvalno na američkom tenku, da je 1998. godine imao samo dva poslanika. Ubrzo nakon hapšenja popriličnog broja funkcionera SDS-a, nastavlja Vuletić, Biljana Plavšić je predložila tada marginalnog Dodika za premijera i bio je predstavljen i od međunarodne zajednice kao razuman političar.

– Tada Dodik ispravno komentariše ratni epilog u Bosni i stvari naziva pravim imenom, u Srebrenici je bio genocid a Mladić i Karadžić su ratni zločinci. Ubrzo nakon tih početnih stavova, Dodik shvata koji je očito lakši način utemeljavanja na vlasti, takođe. Dodik je danas perjanica zlokobnog nacionalizma i najaktivnije potpuno otvoreno radi na razbijanju BiH. Predsednik Vučić to sve podržava, finansira i rekao bih organizuje jer bez njega ništa ne bi bilo ni od ove monografije koja lansira Dodika u nacionalne zvezde. Srbija se poslednjih godina posebno bavi izazivanjem tenzija u susednim državama, svedoci smo ovih dana događaja u Crnoj Gori – smatra Vuletić.

Prema njegovoj oceni, sve je to povezano i staje u najnoviju krilaticu „srpski svet’’ koja se pre trideset godina zvala «svi Srbi u jednoj državi’’ a, da ironija bude veća, tada su Srbi i živeli u istoj državi.

– Ali, zahvaljujući ideolozima koje sam pomenuo na početku komentara i njima sličnim Srbi su želeli srpsku državu. To naravno da nije bilo moguće i epilog takve politike znamo. Bojim se da nismo naučili ni blizu lekcije iz tih poraza i sigurnim korakom idemo u nove – ističe Vuletić.

Advokat Aleksandar Olenik takođe poručuje da je monografija samo još jedan korak u izvrtanju činjenica o ratnom i nacionalističkom divljanju Miloševićeve Srbije i nasilnom uništavanju Jugoslavije. Prema njegovoj oceni, isto kao što je Dodik prvo javno tvrdio da je u Srebrenici izvršen genocid, a sada to negira, takav će biti i doprinos ovog pisanija.

– Vučić, Jeremić, Dačić i Đilas su u potpunosti oživeli sramnu nacionalističku politiku Miloševića i Šešelja, pa sada moraju da pravdaju ono što se ne može i ne sme pravdati, a to je genocid. Svako davanje značaja Dodiku i njegovom doprinosu u stvaranju Republike Srpske ima za cilj skrivanje lične odgovornosti za genocid, kako Srba u BiH, tako i vrha sadašnje vlasti u Beogradu. Jedna od važnih tačaka okupljanja građanske opozicije je upravo lična i politička odgovornost vlasti kod nas. Ko god je dao doprinos genocidu a nema krivične odgovornosti, mora biti kažnjen zabranom javnog delovanja i to doživotno – naglašava Olenik.

Jedan od autora monografije, politikolog i profesor Nenad Kecmanović, kratko je za Danas prokomentarisao da je knjiga tek izašla iz štampe, te da istu može da da novinaru Danasa, kako bi u njoj pronašao sve što ga zanima, da ne bi o istoj pričao preko telefona.

(Danas, foto: Pixabay)