Skip to main content

ZORAN VULETIĆ: Formirati front protiv fašizacije

Info 12. avg 2022.
< 1 min čitanja

"Srbija jedina država u regionu koja ne obeležava nijedan datum iz svoje nedavne istorije"

Rehabilitacijom ratnog zločinca i fašističkog kvislinga Nikole Kalabića zarobljeno i četnifikovano srpsko pravosuđe je pokazalo pravo lice i prave namere Vučićevog diktatorskog režima.

Držeći se sramnog, revizionističkog zakona, usvojenog u vreme bivšeg režima Borisa Tadića, čija su glavna dostignuća bila u kopanju zemnih ostataka Draže Mihailovića, današnje Vučićevo pravosuđe je rešeno da i poslednjeg okupatorskog slugu i saradnika nacizma, pa i najbahatiljeg četničkog koljača Kalabića oslobodi svake krivice i istorijske stigme.

Podsećam da je Srbija jedina država u regionu koja ne obeležava nijedan datum iz svoje nedavne istorije, nijedan događaj iz antifašističke borbe, čak ne proslavlja nijednog antifašističkog heroja. Jedino što se u Vučićevoj Srbiji veliča su masovne ubice i ratni zločinci počev od Draže Mihailovića do Ratka Mladića.

O takvoj atmosferi totalne negacije antifašizma i promocije fašizma i neofašizma, najbolje svedoče stotine murala u slavu masovnih ubica po Beogradu, Novom Sadu, Nišu i drugim gradovima Srbije.

Podsećam i da su Vučićev crnokošuljaški ministar Vulin i njegova policija direktno čuvali murale osuđenika za genocid u Srebrenici, Ratka Mladića.

Nijedno društvo ne može opstati zasnovano na mržnji i počinjenom zločinu. Šovinistički režim Vučićeve diktature zasnovan je na slavljenju ratnih zločina i zločinaca i na svakodnevnoj mržnji koju njegovi strogo kontrolisani mediji seju prema našim susedima.

Još jednom podsećam da je Vučić zbog toga ključni faktor destabilizacije našeg regiona i upozoravam građane Srbije da će posledice takve destruktivne vladavine biti pogubne po sve nas.

Zbog toga pozivam čitavu antifašističku javnost – organizacije i pojedice da stanemo u jedan odbrambeni front i ne pristanemo na dalju fašizaciju Srbije i pokušaje Vučića i njegovih saradnika da na nas bace ljagu putem totalne identifikacije sa ratnim zločincima i masovnim ubicama. Srbija se ne sme i neće pomiriti sa zločinom!

Autor je predsednik Građanskog demokratskog foruma

(Danas, foto: Medija centar)