Skip to main content

Živa reč – sećanje na Mirka Đorđevića

Građani 13. апр 2024.
< 1 min čitanja

"Ostavio je dubok trag ne samo u akademskim krugovima već i u široj javnosti"

Pokret Novi optimizam obeležiće 18. aprila deset godina od smrti Mirka Đorđevića, pisca, esejiste, profesora, sociologa religije. U čast njegovog života i dela tog dana biće organizovan događaj „ŽIVA REČ” u 18 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

U pozivu se ističe da je Mirko Đorđević ostavio dubok trag ne samo u akademskim krugovima već i u široj javnosti, ali i da je bio prvi potpredsednik Novog Optimizma, “kako je on govorio ‘bez ograničenja mandata’, i čiji je rad bio ključan u delovanju ovog Pokreta“.

Prepametni, lucidini i duhoviti Čika Mirko bio je 10 godina nezaobilazna društvena i ljudska jedinka u delovanju Pokreta Novi Optimizam, i zato smo rešili da okupimo sve Mirkove poštovaoce i prijatelje na godišnjicu smrti i ponovo izrazimo poštovanje njegovom životu i delu”, poručio je Novi optmizam.

U okviru događaja biće prikazan film Novog Optimizma koji je posvećen Mirku Đorđeviću, a održaće se i tribina koja će se baviti temama koje su mu bile bliske i koje su i danas od izuzetne važnosti, najavili su organizatori.

Na tribini će govoriti Ivan Čolović, etnolog i antropolog, Toma Marković, novinar i pisac, Zlatoje Martinov, novinar i publicista, Vukašin Milićević, teolog, Milan Vukomanović, sociolog religije, i Dragan Stojković, sociolog i izdavač.
Moderatorka tribine će biti Svetlana Jajić, novinarka.

Novi optimizam u pozivu je naveo da je, uz sećanje na Mirka Đorđevića, ideja ovog skupa i promocija vrednosti koje je on zagovarao.

Organizacije koje su podržale organizovanje događaja su i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Centar za kulturnu dekontaminaciju, Republika, i Most art Jugoslavija.

(Autonomija)