Skip to main content

Žiofre: Nova dinamika proširenja – odgovornost i na EU i na državama kandidatima

Info 03. јул 2024.
< 1 min čitanja

"Prošle nedelje Savet EU usvojio je mapu puta, kojom se naglašava da interne reforme moraju ići paralelno sa procesom proširenja"

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je u Beogradu da će politika proširenja EU ostati jedan od ključnih prioriteta tokom mađarskog šestomesečnog predsedavanja Savetom Evropske unije, koje je ta država preuzela 1. jula.

„Nastavljamo sa radom na svim frontovima, juče smo odobrili 1,2 milijarde evra pomoći za Zapadni Balkan. Što se tiče Srbije, tu nastavljamo sa izgradnjom železničke pruge Beograd-Niš, takođe je Plan rasta u fokusu i krenulo se sa prvom isplatom Srbiji, tako da se nastavlja sa svim reformama“, kazao je Žiofre, uoči panela „Od Belgije do Mađarske: Nove mogućnosti za dalje ubrzanje procesa proširenja“.

Šef Delegacije EU kazao je novinarima pre događaja koji je organizovao Centar za evropske politike i Delegacija EU u Srbiji da je prošle nedelje Savet EU usvojio mapu puta, kojom se naglašava da „interne reforme moraju ići paralelno sa procesom proširenja“.

„Naglašena je nova dinamika proširenja tako da je i na EU i na državama kandidatima da iskoriste ovu priliku na daljem putu ka proširenju“, kazao je Žiofre.

Ambasadorka Belgije u Srbiji Kati Bugenhout kazala je uoči istog događaja da je 30. juna završeno 13. predsedavanje Belgije Savetom EU i da je u periodu predsedavanja Belgija uradila sve što je i obećala – obezbedila veću zaštitu, ojačala i pripremila EU.

Ona je dodala da je tokom belgijskog predsedavanja u fokusu bio Plan rasta za Zapadni Balkan, kao i politika proširenja Evropske unije, i dodala da očekuje da će tako ostati i tokom mađarskog predsedavanja.

Predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike (CEP) Srđan Majstorović rekao je da je osnovni cilj panela da se građani Srbije upoznaju sa trenutnim prioritetima EU i da dobiju jasnu perspektivu na koji način se Vlada Srbije priprema da odgovori na one izazove sa kojima se suočava EU.

(Beta)