Skip to main content

Žiofre: Evropski predlog – istorijska prilika

Info 05. mar 2023.
< 1 min čitanja

"Neophodno je videti pozitivne strane ovog novog sporazuma, jer on može da donese nove ekonomske prilike kroz povećanu finansijsku pomoć

Šef delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuele Žiofre izjavio je da je evropski predlog o Kosovu „istorijska prilika“ i da je „zato odlična vest“ da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti „složili da nije potrebna dalja diskusija o predlogu EU“.

„Međutim, uspeh dolazi sa stvarnim sprovođenjem sporazuma. Visoki predstavnik EU je nakon sastanka istakao da svi dosadašnji sporazumi iz dijaloga ostaju važeći i obavezujući, a to uključuje naravno i uspostavljanje Zajednice srpskih opština i na toj urgentnoj stvari ćemo nastaviti da insistiramo“, rekao je Žiofre u intervjuu za list Kurir.

On je naveo da je „neophodno videti pozitivne strane ovog novog sporazuma“, jer on može da donese nove ekonomske prilike kroz povećanu finansijsku pomoć, poslovnu saradnju i nove investicije na Kosovu i u Srbiji.

„To će takođe biti prekretnica u procesu integracije Srbije u EU“, naglasio je Žiofre.

Prema njegovim rečima, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nastaviće svoje diplomatske napore u martu u Beogradu i u Prištini u pripremi sledećeg sastanka na visokom nivou.

„Moramo svi zajedno da radimo da bi se ostvarila primena svih sporazuma“, rekao je Žiofre.

(Beta)