Skip to main content

Žigmanov: Relativno brzo bi moglo da dođe do pomaka kod otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske

Vojvodina 13. јан 2023.
< 1 min čitanja

Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Tomislav Žigmanov izjavio je da su za poboljšanje odnosa Srbije i Hrvatske „potrebne dobra volja i iskrene namere“, kao i da su ohrabrujuće poruke sa nedavnih sastanaka zvaničnika dve države u Zagrebu.

Žigmanov je za list Politika ocenio da bi relativno brzo moglo da dođe do konkretnih pomaka kada je reč o otvorenim pitanjima, od onih najosetljivijih koja se odnose na nasleđa rata, i uopšte istoriju međusobnog ratovanja u 20. veku.

„Nestali, logoraši, komemorativne prakse, interpretacije ratova, preko pitanja granica, do položaja nacionalnih manjina – što je uostalom već i navedeno u Subotičkoj deklaraciji iz juna 2016. godine, koji su potpisali tadašnja predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić“, kazao je on.

Žigmanov, koji je i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, naveo je da bi najpre trebalo da usledi institucionalni oblik komunikacije predstavnika dve vlade na nižim nivoima, zbog svestranijeg sagledavanja ukupnih prilika, odnosno „stvaranja nekakvog skrininga za pojedina područja“.

„Treba videti koji su broj, vrsta i složenost ‘otvorenih pitanja’ i preduzeti i druge operativne pripreme za naredne korake. Dobro bi bilo kada bi se radilo postupno, korak po korak, od jednostavnijih do složenijih, i to u relativno stalnoj dinamici“, rekao je ministar.

(Beta)