Skip to main content

Žetva pri kraju, žito odlično

Ekonomija 13. jul 2011.
< 1 min čitanja

Žetva pšenice u Vojvodini do sada je obavljena na oko 80 odsto površina, kvalitet hlebnog žita je dobar, kao i prinosi koji su iznad očekivanih i u proseku iznose 4,5 tona po hektaru, kažu u Zadružnom savezu Vojvodine (ZSV).  

Kako je za „Autonomiju“ rekao predsednik ZSV Radislav Jovanov prinosi se kreću od 2,5 tone do sedam tona. On je  pozdravio odluku države da otkupi 100.000 pšenice ovogodišnjeg roda po ceni od 20 dinara po kilogramu, ističući da će poljoprivrednici sa tom cenom moći da ostvare zaradu.

Prema kalkulaciji Zadružnog saveza Vojvodine, koja se radi svake godine, cena pšenice roda 2011. ove godine trebalo bi da bude 18,75 dinara za kilogram, na bazi prinosa od 3,9 tona po hektaru, a država je izašla sa još boljom cenom. Jovanov je je naglasio da je takav potez države dobar, jer će predstavljati neku vrstu „barometra“ za ostale trgovce kakva će biti cena pšenice na tržištu i povući ih u tom smeru. 

Za državne robne rezerve do sada je otkupljeno više od 45.700 tona pšenice ovogodišnjeg roda, što je gotovo polovina predviđene količine, a prvi kupoprodajni ugovori sa poljoprivrednim proizvođačima biće potpisani sutra u Šidu, izjavio je direktor republičke Direkcije za robne rezerve Goran Tasić.

Finansijska sredstva za tu namenu, u ukupnom iznosu od dve milijarde dinara, obezbeđena su tako da će isplata ratarima za prodatu pšenicu biti obavljena u roku od 15 dana nakon potpisivanja ugovora, rekao je on na konferenciji za novinare u Produktnoj berzi u Novom Sadu.

Tasić je napomenuo da će prva faza te akcije, u okviru koje bi za državne rezerve trebalo da bude kupljeno 100.000 tona hlebnog žita, biti završena najkasnije sutra i to na području Vojvodine a ostali regioni u centralnoj Srbiji bi svoje kvote trebalo da ispune narednih dana.

(Autonomija.info)