Skip to main content

Ženska solidarnost održala peti protest ispred Informera

Građani 01. nov 2022.
2 min čitanja

Članice organizacije “Ženska solidarnost” danas su na protestu ispred redakcije Informera, zbog intervjua koji je taj list objavio sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem, poručile da “nijedan od njihovih zahteva nije ispunjen” i da će nastaviti da se bore protiv svakog vida nasilja nad ženama.

Učesnice petog protesta nosile su transparente protiv nasilja nad ženama: “Besne smo i dalje”, “Vlast i mediji promovišu nasilje”, “Ko neće da nas čuje moraće”, “Nije tragedija nego ubistvo”.

Blokirale su kratko deo saobraćajnice na Terazijema i uzvikivale “ženska revolucija”, “uhapsite Dragana (J.Vučićevića)…” i zatražile uspostavljanje sistema koji će podržavati žene.

Sa protesta, na kome je zapaljena i jedna navijačka baklja zapitale su i kako da veruju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je predložio oštrije kazne za nasilje nad ženama.

“Postavio je za ministra policije, koji treba da štiti žene, Bratislava Gašića koji je uvredio sve žene izjavom da voli novinarke koje lako kleknu,… kako da mu verujemo”, čulo se na skupu.

Naglašeno je i da Ženska solidarnost neće odusttai od svojih zahteva, iako ih “vlast ignoriše”, te upozoreno da se intervju sa višestrukim silovateljem i sada može videti na Jutjub kanala Infomera

Navele su da ga sa društvenih mreža nisu skinuli ni Blic i Alo, a da je to jedino uradio portal Mondo.

Sa protesta je poručeno da ih uvrede poput “Vi ste frustrirane feminjare”, neće obeshrabriti i da su one “žene sa kičmom”.

Predstavnica Ženske solidarnosti Jelena Riznić izjavila je novinarima da od prvog protesta pre mesec dana, nije ispunjen nijedan od njihovih zahteva  i da je situacija “još gora”, jer je za ministra unutrašnjih poslova imenovan Bratislav Gašić.

“Ni jedan od naših zahteva koje smo uputili pre oko mesec dana tokom prvog protesta nije ispunjen”, rekla je ona, te podsetila da je glavni zahtev bio da se sa društvenih mreža skine intervju sa silovateljem.

Prema njenim rečima, u međuvremenu se govorilo o pooštravanju kazni za nasilje nad ženama i silovanje, ali je istovremeno i Gašić postao ministar policije i član Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

“Zbog svega toga smo danas ovde”, rekla je Riznić.

I današnji protest nekoliko desetina učesnica podržao je predstavnik Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović.

Na protestu nije bilo uniformisanih policajaca.

Sa prvog protesta, “Ženska solidarnost” je uputila zahtev vlastima da list Informer ukloni intervju sa serijskim silovateljem, kao i da se oštrije sankcionišu odgovorni za nasilje nad ženama.

(Beta, arhivska foto: Vojin Ivkov)