Skip to main content

Ženska solidarnost: Demantujemo tvrdnje ‘Da se zna’ i osuđujemo otkazivanje književne večeri

Građani 11. апр 2023.
2 min čitanja

"Izabrani radovi trebalo je da budu osnova za diskusiju o suprotstavljenim perspektivama"

Neformalni feministički kolektiv „Ženska solidarnost“ odbacio je danas navode udruženja za prava LGBT+ osoba „Da se zna“ da bi njihovo književno veče, koje je trebalo da bude održano u Biblioteci grada Beograda, „podsticalo netoleranciju prema transrodnim osobama“.

Ženska solidarnost je osudila sve organizacije, pojedinke i pojedince koji su od biblioteke tražili da otkaže njihov događaj „Čitalački klub Ženske solidarnosti o rodno kritičkom feminizmu“, kao i odluku direktorke biblioteke Jasmine Ninkov da ga otkaže šest sati pre održavanja.

„Izabrani radovi trebalo je da budu osnova za diskusiju o suprotstavljenim perspektivama na temu nekih od konflikata između feminizma i trans aktivizma, odnosno ženskih prava i trans prava“, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, rodno kritički feminizam definiše rod kao društvene norme i očekivanje, tj. skup stereotipa nametnutih ženama i muškarcima na osnovu pola.

„Kao takav, rod je društveni problem za koji su nam, kako filozofkinja Holi Loford-Smit kaže – potrebna društvena, a ne individualna rešenja. Žene, kao društvena grupa, imaju zajedničku istoriju ugnjetavanja i mi smatramo da je neophodna mogućnost samoorganizovanja po tom osnovu“, naveli su iz „Ženske solidarnosti“.

Iz tog kolektiva su ocenili i da je uz otkazivanje događaja ponuđena debata, uz ocenu da to predstavlja „zabranu slobode izražavanja, okupljanja i diskriminaciju njih na osnovu političkog uverenja“, kao i da sučeljavanje različitih političkih mišljenja nije moguće „ukoliko jedna strana brani drugoj pravo na javno izražavanje mišljenja“.

Ocenile su i da otkazivanje događaja šest sati pre njegovog održavanja predstavlja „čin nepoštovanja organizatorki, nepoštovanje vremena svih koji je trebalo da prisustvuju“, kao i da je biblioteka na taj način prekršila Zakon o bibliotečko-informacionoj delatnosti, kao i svoj statut.

Udruženje „Da se zna“ saopštilo je ranije da je rodno kritički feminizam ideologija koja „u ime ‘feminizma’ napada trans osobe i negira rod, a tranziciju naziva ‘terapijom konverzije’, kojom se, navodno, od gej osoba prave strejt osobe“.

„Ova ideologija veruje da trans žene nisu žene i da trans muškarci nisu muškarci i raznoraznim teorijama zavere pokušava da to i ‘dokaže’ i time oduzme trans osobama pravo na identitet“, naveli su iz Da se zna.

(Beta)