Skip to main content

Zenka: Vučić ništa ljepše ne razmišlja o Crnoj Gori nego o Albaniji

Jugoslavija 06. feb 2023.
2 min čitanja

Predsjednik Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmed Zenka poručio je da uvrjedljiva i prijeteća retorika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nije od danas, već da je dobro poznata od ranije.

-Ako se sjećate njegove izjave kad je bio mlad “za jednog Srbina ubićemo 100 muslimana”.. Iz njegove dubine duše dolaze te riječi. Znam da bi mu bilo slađe da Albanci apsolutno ne postoje na ovim prostorima, ali na žalost njegovu, a našu radost, mi ipak postojimo – poručio je Zenka osvrnuvši se na Vučićevo nedavno izlaganje o albanskom narodu.

Odgovarajući na pitanje da li je govor Vučića dokaz da se u odnosu državnog vrha Srbije prema Albancima ništa nije promijenilo od vremena Slobodana Miloševića, on je kazao da takav odnos postoji prema svim narodima koji se nalaze na prostoru “Velike Srbije” koju oni predviđaju.

-U fokusu su Albanci i Crnogorci koje svijetu žele da predstave u najgorem mogućem svjetlu – rekao je Zenka gostujući u emisiji “Aritmija” na Gradskoj Radio Televiziji (RTV).

Dodao je da smo navikli na njegove poteze, te da oni ne iznenađuju.

-To bi trebalo da zabrine predstavnike Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i da shvate sa kim pregovoraju – kakvu politiku Vučić predstavlja za narode sa ovih prostora – istakao je Zenka.

Ocijenio je da predsjednik Srbije ništa ljepše ne razmišlja ni o Crnoj Gori.

-Momentalno mu je jako teško zbog Kosova jer mu je došla voda do poda i mora na neki način da se opravda i prihvati da ne može više da podržava tenzije preko Sjeverne Mitrovice jer bi se taj problem riješio da postoji volja – rekao je Zenka.

Smatra da malo ko spominje najvažniju činjenicu – “ako Srbija legalno uvozi i izvozi u Kosovo preko milijardu eura plasmana robe sigurno preko Mitrovice idu dvije ili tri milijarde raznorazne robe”.

On je rekao da je to u interesu moćnika koji ne pripadaju politici.

-Ova situacija se poklapa sa političkim interesima Vučića naspram Kosova – rekao je Zenka.

(Pobjeda, Foto: Gradska TV)