Skip to main content

Zelenski: Svet danas video kako vođe Rusije ne kontrolišu ništa, Putin uplašen

Planeta 24. јун 2023.
2 min čitanja

"Ukrajina štiti Evropu od Rusije, potrebno još oružja"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je, komentarišući krizu u Rusiji izazvanu pobunom plaćeničke grupe Vagner, da je danas svet video kako šefovi Rusije ne kontrolišu ništa.

„Danas je dan kad definitivno ne bi trebalo da se ćuti. I definitivno nam je potrebno vođstvo. Danas je svet video da šefovi Rusije ne kontrolištu ništa. Apsolutno ništa. Kompletni haos. Kompletno odsustvo bilo kakve predvidivosti. I to se dešava na ruskoj teritoriji, koja je puna oružja“, poručio je Zelenski u saopštenju, prenosi BBC.

Dodao je da su „svi ruski banditi, plaćenici i oligarsi“ videli kako je lako „zauzeti ruske gradove“.

„Čovek iz Kremlja je očigledno veoma uplašen i verovatno se negde krije, ne pokazujući se. Siguran sam da nije više u Moskvi. Zna čega se plaši jer je sam stvorio tu pretnju. Svo zlo, sve gubitke, svu mržnju – on je taj koji ih širi“, zaključio je Zelenski, aludirajući na predsednika Rusije Vladimira Putina.

Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke formacije Vagner, optužio je rusku vojsku za „uništenje“ njegovih boraca i obećao da će se osvetiti ruskom vojnom vrhu, nakon čega je ruska obaveštajna služba FSB započela krivični postupak protiv njega – zbog poziva na oružanu pobunu.

Šef Vagnera je objavio da njegove trupe kontrolišu Rostov na Donu i vojne objekte u Voronježu. Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je postupak lidera grupe Vagner Jevgenija Prigožina „izdajom“ i „udarcem nožem u leđa“. Zatim su jedinice Vagnera krenule ka Moskvi.

Međutim, u međuvremenu je Prigožin prihvatio predlog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da zaustavi konvoj i krene ka deeskalaciji situacije.

Prigožin je izjavio da nije želeo prolivanje ruske krvi.

„Ukrajina štiti Evropu od Rusije, potrebno još oružja“

Ukrajina štiti Evropu od Rusije i vreme je da joj obezbedi svo neophodno oružje uključujući lovce F-16 i taktičke rakete sa dometom do 300 kilometara, izjavio je Zelenski.

„Bezbednost istočnog krila Evrope zavisi samo od naše odbrane. Sada je vreme da se obezbedi svo neophodno naoružanje za tu namenu, kao što su lovci F-16 i vojno taktički raketni sistem ATACMS“, rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju.

(N1/Beta/Danas, Foto: Predsednik Ukrajine)