Skip to main content

Zelenski: Rusi su pogodili bolnicu u Mariupolju

Planeta 09. mar 2022.
< 1 min čitanja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je izvela zračni napad na bolnicu u Mariupolju. Kako je rekao Zelenski, koji je na mrežama objavio video, pod ruševinama se nalaze i djeca.

“Strahota! Koliko će svijet još ignorirajući teror biti saučesnik?”, napisao je na Twitteru ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Gradsko vijeće Mariupolja saopštilo je da je bolnica uništena. Rečeno je da ne znaju broj žrtava. “Uništenje je ogromno”, naveli su.

Rusija je ranije saopštila da će zaustaviti vatru kako bi pustili civile da napuste Mariupolj, ali i druge gradove.

Ranije je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao da je Rusija prekršila primirje u Mariupolju.

„Rusija i dalje drži kao taoce preko 400.000 ljudi u Mariupolju, blokira humanitarnu pomoć i evakuaciju. Nastavlja se neselektivno granatiranje“, napisao je on na Twitteru. „Skoro 3.000 novorođenih beba nemaju lijekove i hranu.“

Rusija negira da u svojim napadima ciljaju na civile. Prema podacima UN-a do sada je u ratu u Ukrajini ubijeno 474 osoba i da je 861 civil povrijeđen.

UN: Nijedna zdravstvena ustanova ne sme da bude meta napada

Nijedna zdravstvena ustanova u Ukrajini „nikada ne sme da bude meta“ napada, rekao je večeras portparol UN Stefan Dižarik (Stephane Dujarric), reagujući na rusko bombardovanje pedijatrijske bolnice u Marijupolju.

UN i Svetska zdravstvena organizacija pozvale su i nastavljaju da pozivaju „na hitan prekid napada na zdravstvene ustanove, bolnice, zdravstvene radnike i vozila hitne pomoći“, rekao je Dižarik novinarima.

Ukrajinski regionalni zvaničnik Pavlo Kirilenko izjavio je da je najmanje 17 odraslih povređeno danas u ruskom bombardovanju pedijatrijske bolnice u Marijupolju, luci na jugoistoku Ukrajine.

„Potvrđeno je da je među bolničkim osobljem 17 povređenih“, rekao je on ukrajinskoj televiziji i dodao da među povređenima nema dece i da nema stradalih.  

(RSE/Beta/AFP, foto: Beta-AP)