Skip to main content

Zelenski Plenkoviću: Hrvatska zna šta znači borba za slobodu, pričamo isti jezik

Jugoslavija 08. maj 2022.
< 1 min čitanja

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem da je to izuzetno važna poseta koja pokazuje podršku Ukrajini u ovo teško vreme, poručivši da sankcije prema Rusiji treba osnažiti.

„Hrvatska je članica antiratne koalicije i svi zajedno pokušavamo da branimo prava na samoopredeljenje, slobodan i nezavistan život za celu Evropu i povratak vladavine prava“, rekao je Zelenski, preneo je HRT.

Zelenski je naveo da Hrvatska zna šta znači boriti se za slobodu, prošla je rat i zato govorimo istim jezikom, delimo iste vrednosti, dodavši da je sa Plenkovićem razgovarao o koracima koje treba preduzeti u odbrambenom i energetskom sektoru protiv Rusije.

On je istakao da sankcije treba osnažiti i da se mogu nadati da će uroditi plodom i da će Rusija prestati da napada.

“Nadamo se povratku normalnom životu. Hrvatska ima veliko iskustvo u razminiravanju i nadamo se da će nam pomoći u tome nakon što ruske snage odu”, kazao je Zelenski i istakao da će morati da se uloži veliki napor kako bi se vratio normalan život svakom građaninu.

Plenković je izrazio snažnu podršku Hrvatske Ukrajini i pohvalio otpor koji pruža ukrajinski narod.

“Borite se za slobodu svih nas koji delimo iste vrednosti. Nažalost, Hrvatska je bila žrtva agresije početkom 90-ih i imamo mnogo iskustva koje možemo podeliti s vama nakon završetka rata – u području razminiravanja i mirne reintegracije”, rekao je Plenković.

On je istakao da Hrvatska pruža pomoć u svakom smislu i u svim područjima i da tako planira da nastavi kao zemlja koja uvek želi biti na strani pravde.

“Naša ambasadorka se vratila u Kijev i time šaljemo snažan signal podrške. Naša ambasada nastaviće normalno da radi”, rekao je Plenković.

(HRT, Foto: Vlada Hrvatske)