Skip to main content

Zelenović: Srbiju dave poplave, a Gašić se bavi skidanjem nanogice Koluviji

Info 17. јун 2023.
2 min čitanja

"Njih više brine to šta pošteni policajci na suđenju iznose protiv njihovog krimi kartela, nego šteta koja nastaje u nepogodama“

Poplave koje su pogodile mnoga mesta u Srbiji nisu nikakva slučajnost, niti su to stogodišnje vode kako vole da kažu predstavnici vlasti, izjavio je narodni poslanik i kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović.

On veruje da bi šteta bila manja da se vlast bavi prevencijom i zaštitom ljudi, umesto što štiti sama sebe.

„Dok se Srbija davi u poplavama, Gašić se bavi skidanjem nanogice Koluviji. Svako po svojim prioritetima. Umesto sprečavanja štete i opasnosti po ljude zbog poplava, on i Vučić spašavaju jedan drugog od nezadovoljstva reka ljudi na ulicama. Njih više brine to šta pošteni policajci na suđenju iznose protiv njihovog krimi kartela, nego šteta koja nastaje u nepogodama“, rekao je Zelenović, prenosi stranka Zajedno u saopštenju.

Što voda donese, to voda odnese, kaže naš narod, dodaje Zelenović, koji je uveren da će tako biti i sada pošto, kako navodi, poslednjih deset godina SNS vlast pokazuje da nije sposobna da se nosi sa nepogodama koje ugrožavaju stanovništvo i infrastrukturu.

„Niko više ne želi da sluša njihove laži o stogodišnjim vodama i padavinama koje nam se dešavaju na svake dve godine“, istakao je.

On podseća da je početak vladavine Aleksandra Vučića obeležen velikim poplavama 2014. godine, koje su najviše pogodile Obrenovac i okolinu.

„I tada su govorili kako su to neočekivane, stogodišnje padavine, a zapravo je njihova nespremnost i kalkulisanje oko mogućih ishoda dovela do velikog broja žrtava. Koliko je još potrebno potopljenih kuća i zasada, srušenih puteva i mostova, kako bi se SNS vlast prestala da se iščuđava i počela da radi nešto na prevenciji i zaštiti od prirodnih nepogoda?“, upitao je Zelenović.

Prema njegovim rečima, vlast prikriva stvarnost klimatskih promena i šteti za stanovništvo kojima sama doprinosi svojim delovanjem.

„Sasvim je jasno da smo suočeni sa klimatskim promenama koje nam donose nestabilno vreme i sve češće nepogode koje ugrožavaju stanovništvo i infrastrukturu. Koliko god to bilo teško, mi se možemo i moramo pripremiti za takva dešavanja. Potrebna su nam veća ulaganja u sektor zaštite, kao i veća ulaganja i aktivniji rad na zaštiti i razvijanju životne sredine. Vlast u Srbiji godinama radi sasvim suprotno tako što rasprodaje prirodna bogatstva, promoviše rudarenje, krčenje šuma i zatvaranje naših reka i potoka. Ove poplave i šteta koju prave nisu slučajnost, nego rezultat katastrofalnog vođenja države i njenih sistema“, zaključio je Zelenović.

(N1, Foto: MC)