Skip to main content

Završen sastanak sa poljoprivrednicima u vladi, blokade se nastavljaju

Info 15. авг 2022.
3 min čitanja

"Problemi sa kojima se suočavaju nisu od juče"

Posle skoro devet sati pregovora u vladi je završen sastanak nezadovoljnih poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić, javila je televizija N1. Poljoprivrednici su posle sastanka u vladi saopštili da konačnog dogovora nema, ali su precizirali da je došlo do dogovora o premijama za mleko i dodali da su na dobrom putu da dođu do kompromisa i za otkupnu cenu suncokreta.

Od blokada, kako su poručili, neće odustati, ali su spremni da omoguće prohodnost saobraćaja kao znak „dobre volje“. Pregovori sa predstavnicima vlade biće nastavljeni narednih dana.

„Nismo se našli oko cene suncokreta, ali smo, mi mislimo, jako blizu i nadamo se da će u narednom periodu da to sve bude rešeno“, rekao je novinarima ispred vlade predstavnik poljoprivrednika iz Pančeva.

Vlada, premijerka, resorni ministar i pomoćnici ministra su tokom celog dana, prema njegovim rečima, bili konstruktivni.

„Gledali su kako god mogu da nam izađu u susret. Mi se samo nadamo da će to u narednom, hajde da kažemo, kratkom periodu da se završi, da se nađemo možda ponovo, i da to bude gotovo“, dodao je on.

Blokada će, prema njegovim rečima, biti nastavljena, ali su poljoprivrednici spremni da pokažu „dobru volju“ i omoguće prohodnost saobraćaja na određeno vreme.

Poljoprivrednici su rekli i da problemi sa kojima se suočavaju nisu od juče, i stoga su apelovali na državu da im ovog puta izađe u susret kako bi se što pre vratili na posao na njivama.

Ratari traže 700 evra po toni suncokreta, dok je poslednja ponuda vlade bila 533 evra po toni.

Od države traže i da se ukinu akcize na gorivo za zemljoradnike na količinu do 100 litara po hektaru i da se ograniče marže na suncokretovo ulje.

Vlada je prethodno ispunila njihov zahtev da se ukine zabrana izvoza jestivog ulja, kao i da ih policija ne tereti zbog prethodnih protesta i blokada saobraćaja.

Slankamenac: Sporimo se s Vladom oko dva i po dinara u ceni za suncokret

Poljoprivrednik Mileta Slankamenac, koji je prisustvovao današnjim pregovorima u Vladi Srbije, kaže da je plan da se blokade nastave – spor stoji zbog dva i po dinara.

Toliko je razlika u ceni koju pokušavaju poljoprivrednici da dogovore za suncokret.

Oni su svoja očekivanja za cenu suncokreta korigovali na niži iznos i sada traže 73 dinara po kilogramu, dok im Vlada nudi 70,50 dinara, sa svim manipulativnim troškovima.

„Lopta je sada u igralištu uljara. Posle šest sati pregovora, konačno su sve institucije shvatile da su uljare, mlekare, šećerane i ostali, monopolisti. Razlika je sad u nepunih dva i po dinara. Ponuda od 70 dinara je neprihvatljiva, mi nećemo pristati ni na šta što je ispod minimalne cene od 73 dinara, sa svim troškovima“, kaže Slankamenac.

Kako dodaje, stigao im je zaključak Vlade o postignutim dogovorima, koji uključuju premije za mleko po ceni od 15 dinara po litri, kao i da niko od učesnika blokada neće biti kažnjen.

„Mi nismo pregovore ni napustili, ni prekinuli. Oni se nastavljaju. Zapravo, kad se tih 73 dinara pojave na papiru mi ne moramo ni da idemo u Vladu, neka nam pošalju i mi ćemo potpisati, pečatirati, skenirati i poslati nazad (u Vladu)“, navodi on.

Rešena je i nafta po ceni od 20 dinara po litri za 80 litara, a do 20 hektara.

„Sad se sporimo oko tih dva i po dinara, ne znam kako to ne može da se reši“, navodi Slankamenac u Novom Sadu.

Nedimović: Razgovori su bili teški, nadam se kompromisu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je sastanak sa poljoprivrednicima trajao devet sati i da je na kratko prekinut jer su poljoprivrednici hteli da obaveste svoje kolege o rezultatima, ali da će biti nastavljen čim predstavnici poljoprivrednika budu spremni.

On je za RTS rekao da će ministri i predstavnici Privredne komore Srbije biti u zgradi vlade cele noći i sutra, sa ciljem da se postigne dogovor.

„Razgovori su bili teški, i mora da se zna da budžet Srbije nije ćup bez dna da može ko koliko hoće da zahvati i da vlada ne može da garantuje cenu poljoprivrednih proizvoda, ali postigli smo saglasnost oko premije za mleko i oko podrške vezano za gorivo“, rekao je Nedimović.

On je istakao da su poljoprivrednicima ponudjene cene bolje nego što dobijaju proizvodjači u Hrvatskoj ili Bugarskoj i izrazio nadu da će dogovor bit postignut kao što je postignut sa malinarima i ostalim proizvodjačima kao i da će svi imati sluha za kompromis.

(Beta/021, foto: Autonomija)