Skip to main content

Završen Cetinjski forum 2023: Geopolitičke prilike se mijenjaju, a Balkan se vraća starim problemima

Jugoslavija 04. nov 2023.
2 min čitanja

"Ne samo da fašizam raste danas, već se dešava i normalizacija uvođenja fašizma"

Geopolitičke prilike se mijenjaju, a Balkan vraća na probleme sa kojima se suočavao početkom devedesetih godina prošlog vijeka, ocijenjeno je na IV panelu drugog Cetinjskog foruma 2023. Pisac i bivši savjetnik u Predśedništvu BiH Haris Imamović kazao je kako je u BiH sve ono što je bio iskorak prema NATO i EU bilo uz podršku i pomoć Zapada, te da sada toga više nema, zbog čega se i BiH i regionu dešava sve što se dešava.

“Nema više odluka ni u Prištini, ni u Podgorici, ni u Bosni i Hercegovini, odluka nema bez Beograda”, kazao je Imamović.

Prema njegovim riječima, ne treba se tješiti da je riječ o grešci ili nekompetenciji, ili pak korumpiranosti stranih političara.

“Trošeći vrijeme pričajući o vrijednostima, zanemarujemo promjenu koja se desila. A desila se u koncentraciji moći, distribuciji moći”, kazao je Imamović.

Objasnio je da su tri protekle decenije bile godine liberalne hegemonije, i za Crnu Goru, za BiH vrijeme Perikla, uz napomenu da je to vrijeme prošlo.

“Nema više jedne sile na svijetu, već više njih od kojih će zavisiti kako će se stvari odvijati. Osim SAD, tu su i Rusija i Kina”, dodao je.

Gušmirović: Voditi računa odakle dolaze investicije

Izudin Gušmirović, član GI 21. maj i direktor kancelarije za Zapadni Balkan CzechTradea, skrenuo je pažnju na to da država mora da vodi računa odakle dolaze investicije i da imaju drugu agendu osim ekonomske.

“Važno je da se uspostave mehanizmi kontrole. Ne smijemo da budemo taoci i da na kraju platimo jako visoku cijenu”, kazao je Gušmirović.

Pajović: Malo razloga za optimizam povodom geopolitike

Građanski aktivista Dušan Pajović kazao je kako je malo razloga za bilo kakav optimizam kada je riječ o geopolitici.

“Gledamo danas kako prolazi Palestina. Sve je to dio dekolonijalne borbe. Živimo u multipolarnom svijetu, gdje ima malih imperijalizama, a ne samo velikih”, kazao je Pajović.

Ocijenio je da ljevica mora biti na strani potlačenog, a Crna Gora ne smije biti imperijalna ispostava, već se mora znati đe je iskrena pomoć, a đe interes.

Turčalo: Propušten momenat

Dekan Pravnog fakulteta u Sarajevu Sead Turčalo kazao je kako suverenističke snage u BiH žive u eri jednog unipolarnog svijeta, te da su propustili razvoj Rusije, rast kineskog uticaja, činjenicu da se Srbija nije promijenila od 1990-ih do danas.

“Oni koji bi trebalo da čitanje koriste u procesu donošenja odluka, vjerovatno i usred nedostatka adekvatnog obrazovanja u toj oblasti, nikada nijesu dobro razumjeli Putinov govor u kojemje rekao da je raspad Sovjetskog Saveza najveća geopolitička katastrofa. Ta njegova rečenica je bila zapravo njegov program, uspostava nekog mini Sovjetskog Saveza, uspostava onoga prostora u kojem mi trebamo geopolitički da se nađemo”, kazao je Turčalo.

Ulićević: Ne samo da fašizam raste, već ga i normalizuju

Jovan Ulićević, aktivista za ljudska prava i osnivač NVO Spektra, kazao je da ne samo da fašizam raste danas, već da se dešava i normalizacija uvođenja fašizma i to relativizacijama i nazivanjem fašizmom nečega što on nije.

“Dajem primjer Bobana kao kleronacionaliste. Nameće nam se neutralni narativ kao jedini poželjan”, kazao je Ulićević.

Podśetio je na činjenicu da u crnogorskom parlamentu nije prošao Zakon o zabrani fašističkih simbola.

“Fašizam raste, i to se vidi jer fašizam određuje ko je građanin a ko nije”, kazao je on.

Ulićević je upozorio i na aktivnosti SPC te njene pozicije države u državi.

(CdM, Foto: Evropski parlament)