Skip to main content

Zatražena ostavka članova REM-a zbog odluke o rijaliti programima

Info 03. нов 2020.
2 min čitanja

Pokret za preokret zatražio je danas ostavke članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zbog odluke tog tela da ne pomeri emitovanje rijaliti programa nakon 23 časa, kako je bilo najavljeno.

Kako se navodi u saopštenju, ta odluka pokazuje da se u tom regulatornom telu ništa nije promenilo, odnosno da je REM i dalje „najaktivniji mesni odbor SNS-a koji ne želi da zavede red na medijskoj sceni“, jer su mu na prvom mestu interesi Srpske napredne stranke i direktora Pink televizije Željka Mitrovića.

Iz tog pokreta su naveli da umesto da su usvojili pravilnik kojim bi pomerili vreme emitovanja tih programa, REM je zatražio da se ispita po kom osnovu televizija N1 emituje njihov program, iako bi članovi REM-a to mogli lako da provere.

I Demokratska stranka (DS) zatražila je danas promenu personalnog sastava REM-a posle odluke tog tela da ne ograniči vreme emitovanja rijaliti programa.

Zamenica predsednika DS Dragana Rakić ocenila je da su tom odlukom članovi REM-a „potvrdili da nisu dorasli zadatku koji treba da obave“.

„U sumnju su doveli svoju nezavisnost, nepristrasnost i stručnost. Očigledno da ovakav sastav REM-a nije sposoban da se odupre pritisku partijskih televizija Srpske napredne stranke, kojima je dopušteno da na javnom dobru kakva je nacionalna frekvencija rade šta im je drago“, navela je zamenica predsednika DS.

Ocenila je da bi „najmoralnije bilo“ da svi članovi REM-a „još danas podnesu ostavke kako bi taj posao prepustili nekim stručnijim, hrabrijim i moralnijim ljudima“.

„Demokratska stranka insistira na promeni sastava REM-a i pružanju prilike profesionalnim i kredibilnim ljudima da donose najvažnije odluke, jer bez slobodnog REM-a ne može biti ni slobodnih medija“, navela je Dragana Rakić.

Izostanak odluke Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da pravilnikom sankcioniše dnevno emitovanje rijaliti programa i pomeri ga u noćne sate, „dokazuje da to telo nema kapaciteta da obavlja posao koji mu je namenjen“, ocenili su danas Zajedno za Srbiju i Građanski demokratski forum (GDF).

Oni su u zajedničkom saopštenju ocenili da da rad REM-a mora „zakonski i praktično, temeljno da se promeni“, navodeći da je to preduslov da se promeni medijska scena u Srbiji „sa mnogo više uvažavanja javnog interesa“.

„Potvrđuje se bojazan koju je GDF saopštio prilikom prošlogodišnih razgovora vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, da jednostavna dopuna sastava Saveta REM-a po postojećem zakonu i u dosadašnjoj proceduri, neće biti dovoljna za dobar rad ove institucije, iako su novi članovi pokazali konstruktivne namere“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da „dugogodišnja praksa u kojoj izostaju reakcije REM-a na prekršaje i nezakonito ponašanje pružalaca programskih usluga, pogotovo u vezi sa izborima, potvrđuje da to nije nezavisno regulatorno telo, što bi trebalo da bude i po evropskim standardima i praksi i po našim zakonima“.

Članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) juče nisu usvojili nacrt pravilnika prema kojem bi rijaliti programi prešli u noćni termin a umesto toga usvojena je odluka da službe regulatora urade nadzor nad takvom vrstom programa koji se trenutno prikazuju i da može da se uvede cenzura.

(Beta)