Skip to main content

Zaštitnik građana potvrdio nesavesno postupanje policije u slučaju napada na građane u Šapcu

Info 26. нов 2022.
< 1 min čitanja

"MUP-u naložio da pokrene disciplinske postupke protiv policijskih službenika"

Platforma „Tri slobode“ saopštila je danas da je Zaštitnik građana ustanovio da je policija postupala „zakasnelo, nesavesno i neefikasno“ na prošlogodišnji događaj kada je grupa „nasilnika u Šapcu bagerom i motkama nasrnula na građane“ okupljene na ekološkom protestu.

„Ovakav zaključak je Zaštitnik građana doneo u postupku po pritužbi Beogradskog centra za ljudska prava, podnetoj zbog osnovane sumnje da je 27. novembra 2021. godine na mostu u Šapcu policija ciljano prepustila prostor batinašima, jer se sa lica mesta povukla neposredno pred sam napad, čime se oglušila o svoju zakonsku dužnost zaštite života, prava i sloboda građana Srbije“, navedeno je u saopštenju.

Zaštitnik građana je ustanovio da nije na vreme sprečeno „teže narušavanje javnog reda i mira i izvršenje više krivičnih dela“, a što je imalo za posledicu „lake i teške telesne povrede kod više građana, kao i imovinsku štetu na većem broju vozila“.

S tim u vezi, Zaštitnik je MUP-u naložio da pokrene disciplinske postupke protiv policijskih službenika koji su postupali po pozivima građana, kao i da ga izvesti o ishodu navedenih postupaka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je dužno da Zaštitnika građana u roku od 30 dana obavesti o koracima koje je preduzelo da ove preporuke ispuni.

(Beta)