Skip to main content

Zajedno: Novi Sad je prestonica betona a ne „Evropski grad šuma“

Vojvodina 20. sep 2023.
< 1 min čitanja

"Za vreme aktuelne vlasti, iz urbanističkih planova nestalo je sedam parkova a izgrađen jedan, i to kao dekor"

Gradski odbor Zajedno Novi Sad osudio je danas, kako je ocenjeno, „sramotno i obmanjujuće iskrivljenje stvarnosti“ koje plasira aktuelna gradska vlast time što Novi Sad naziva „Evropskim gradom šuma“.

Kako se ističe u saopštenju te stranke, za vreme aktuelne vlasti, iz urbanističkih planova nestalo je sedam parkova a izgrađen jedan, i to „kao dekor“.

„Posečena su pluća našeg grada – Šodroška šuma – i time ugrožene brojne zaštićene biljne i životinjske vrste; sve zarad isključivo interesa privatnog kapitala investitora, devastirana je naša prirodna oaza“, poručuju iz Zajedno.

Ističu i da je, od nekada uređenog i zelenog grada, Novi Sad postao prestonica betona.

„U Novom Sadu sade beton, zalivaju beton i raste jedino beton. Mi iz Zajedno za Novi Sad ćemo se zvanično obratiti Evropskom šumarskom institutu i stručnom analizom i dokumentacijom ukazati kakvo je pravo stanje stvari u našem gradu„, istakli su u tom odboru.

Poručuju i da će u oktobru izaći „sa konkretnim i izvodljivim planom“ za promenu grada, u kojem je važan segment zaštite prirode, životne sredine, i ozelenjavanja Novog Sada.

Juče je, povodom obeležavanja 30. godišnjice Evropskog šumarskog instituta i otvaranja Godišnje konferencije 2023. u Novom Sadu, gradonačelniku Milanu Đuriću uručena nagrada i priznanje „Novi Sad evropski grad šuma 2023“.

Đurić je tom prilikom ocenio da je „velika privilegija“ biti u porodici gradova poput Barselone, Praga, Osla, Sankt Petersburga, ali i obaveza da se podigne svest o značaju drveća i njegovom uticaju na čitav živi svet.

Istakao je da Grad Novi Sad svakodnevno radi na polju unapređenja zelene infrastrukture, kvaliteta životne sredine i kvaliteta života građana, te da je danas oko 38 odsto urbanog dela teritorije Grada Novog Sada pod zelenilom.

(Autonomija)