Skip to main content

Zajedno: Hapšenje aktivista u Novom Sadu izvršeno po komandi SNS

Info 19. сеп 2022.
< 1 min čitanja

Stranka Zajedno ocenila je da je sinoćnje hapšenje njihovih aktivista u Novom Sadu izvršeno „po komandi“ Srpske napredne stranke (SNS).

Nekoliko članova Zajedno privedeno je sinoć u Novom Sadu pošto su u okviru ;akcije prikupljanja potpisa za peticiju protiv podizanja „Spomenika nevinim žrtavama 1944/45“ na platou Pozorišnog trga ispisali poruke „Digni gard, odbrani grad“ a potom odbili da se legitimišu policajcima.Iz te stranke su naveli da su akciju ispisivanja grafita pokrenuli zbog „zločina koji se sprovode u Novom Sadu, počevši od urbicida do spomenika fašističkim zločincima“.

„Da li se prošli i sadašnji zločinci moraju trpeti da bi Vučić i Orban razmenjivali ordenje? Naši mladi aktivisti neće biti zastrašeni interventnim kolima i hapšenjem, iako je to očigledna namera policije. Sloboda nema cenu“, navela je kopredsednica Zajedno Biljana Stojković a prenela ta stranka.

Iz Zajedno su ocenili da posle „razbijanja vrata i nasilnog pokušaja upada u prostorije u Novom Sadu pre dve nedelje i batinjanja od strane plaćenika“, sinoćnje ;hapšenje predstavlja „nov orkestrirani napad“ na njihove aktiviste.

„Pisanje po trotoaru nije kažnjivo. Naši aktivisti uhapšeni su baš zato što čuvaju fasade i svoj grad“, naveli su iz stranke Zajedno.

Podizanju „Spomenika nevinim žrtavama 1944/45“ protivi se veliki deo javnosti i novosadske opozicije jer se na spisku žrtava nalaze osobe koje su osudjene kao ratni zločinci i saradnici okupatora u Drugom svetskom ratu.

(Beta)