Skip to main content

Zahtev Upravnom sudu za poništavanje dozvole kineskoj kompaniji Linglong

Vojvodina 07. јун 2021.
< 1 min čitanja

Zrenjaninska oranizacija „Građanski preokret“ je Upravnom sudu podnela tužbu protiv Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, kojom traži poništavanje građevinske dozvole izdate kineskoj kompaniji Linglong za izgradnju objekata u okviru fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu, saopšteno je danas.

„Građevinska dozvola je nezakonita kao preuranjen akt jer je izdata pre odluke o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu, kao prethodnom pitanju o kojem se još odlučuje pred drugim državnim organom“, navodi „Građanski preokret“.

Ocenjeno je da je Pokrajinski sekretarijat time što nije sačekao odluku o studiji o proceni uticaja na životnu sredinu „obesmislio odlučivanje o njoj, jer izdata građevinska dozvola omogućava izgradnju fabričkog postrojenja čiji uticaj po životnu sredinu nije prethodno ispitan u okviru zakonom propisanog postupka“.

Tužbom se ukazuje i na to da je za izdavanje građevinske dozvole investitoru bilo neophodno i pribavljanje Uslova zaštite prirode koje izdaje Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, jer je na samo dva kilometra od katastarske parcele na kojoj se gradi fabrika guma, Specijalni rezervat prirode „Carska bara“.

Ukazano je da Linglong nije priložio dokaz da je takve uslove tražio i dobio, što je Pokrajinski sekretarijat zanemario.

Građanski preokret smatra da Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj izdavanjem nezakonite građevinske dozvole pokušava da pravno „pokrije“, kako je navedeno u saopštenju, „dosadašnju bespravnu izgradnju i krivično delo građenje bez građevinske dozvole koje je na više od 47 hiljada kvadratnih metara izvršio Linglong, a ustanovio građevinski inspektor“.

(Beta)