Skip to main content

Zabrinutost međunarodnih organizacija zbog prijetnji novinarkama u Crnoj Gori

Građani 19. дец 2023.
2 min čitanja

Novinarke na meti eksplicitnih prijetnji silovanjem

Više međunarodnih organizacija zatražilo je od crnogorske policije i tužilaštva da hitno procesuiraju prijetnje silovanjem koje je dobilo pet novinarki.

Nepoznata osoba uputila je 12. decembra prijetnje na mail adresu urednice M portala Danice Nikolić. Prijetnjama su obuhvaćene i novinarke iz različitih medija Tamara Nikčević, Bojana Dabović, Mirka Dević i Slavica Kruščić Vasović.

Slučaj je odmah prijavljen Upravi policiji i podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu.

„Ozbiljnost situacije je pojačana, jer su na meti eksplicitnih prijetnji silovanjem novinarke, što predstavlja masovnu prijetnju protiv pet žena. Hitna akcija nadležnih je imperativ da se ova alarmantna situacija zaustavi“, ističe se u saopštenju Medijske organizacije jugoistočne Europe (SEEMO).

SEEMO je regionalna organizacija čije su članice 33 zemlje centralne, istočne i južne Evrope.

Protestni marš povodom šeste godišnjice od ubistva malteške novinarke Daphne Caurana Galizije, 16. oktobar 2023. Valleta, Malta

A iz mreže Safe Journalists su saopštili da će o ovim prijetnjama obavijestiti relevantne domaće i međunarodne aktere.

Saopštenje potpisuju Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

Predsjednik Sindikata medija Crne Gore Radomir Kračković istakao je da je ovo prvi put da se „dogodila ovako masovna prijetnja, čija meta su bile samo žene“.

Posebno je istakao da je Danici Nikolić više puta prijećeno. Nikolić je prošle godine prijavila prijetnje sa iste mail adrese.

„I koliko znamo ništa nije urađeno… apelujemo da se to promijeni“, navodi se u saopštenju Kračkovića.

Ministarka: Nadležni efikasnije da reaguju

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović kazala je da očekuje brz odgovor nadležnih.

„Jer da bi pretnji bilo manje, ili ih ne bi bilo uopšte, potrebno je da institucije efikasnije reaguju i da oni koji prijete znaju da će takvo ponašanje biti sankcionisano“, rekla je ona.

Evropska komisija je u posljednjem izvještaju konstatovala da u Crnoj Gori nastavlja da poboljšava zaštitu novinara, ali da tek treba da budu postignuti „opipljivi rezultati na starim slučajevima“, uključujući ubistva glavnog urednika lista „Dan“ Duška Jovanovića iz 2004. i ranjavanja istraživačke novinarke Olivere Lakić 2018.

Jovanović je ubijen maja 2004. godine

Sloboda izražavanja dio je jednog od dva ključna poglavlja u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom – 23 i 24.

Crna Gora je otvorila sva pregovaračka poglavlja, ali je zatvorila samo tri. Posljednje prije šest godina.

Evropski zvaničnici su poručili crnogorskim vlastima da je upravo ispunjavanje privremenih mjerila iz ova dva poglavlja, koja se odnose na vladavinu prava, uslov za zatvranje ostalih poglavlja.

(RSE)