Skip to main content

Zabrinjavajuće ekonomske mjere u Francuskoj

Ekonomija 18. мај 2014.
2 min čitanja

Francuska ekonomija usporava, a to bi vladine reformne ciljeve moglo učiniti nedostižnim. Može li se druga najveća ekonomija Evrope izboriti s nedaćama?

Francuska je, možda, poznata po brzim vozovima, ali Njemačka je i dalje evropska lokomotiva. BDP te zemlje u prošlom kvartalu narastao je za 0,8 posto u poređenju s nulom koju je zabilježila Francuska.

Ekonomska analitičarka Jane Foley je kazala: „Postoji zabrinutost za Francusku zbog strukturne reforme i nedostatka njenog poticaja u zemlji. Mislim da će se pritisak nastaviti, a ovi podaci su dobar razlog zbog kojeg bi trebalo.“

Također, dodatnu opasnost predstavlja najava da će Francuska pojačati zaštitu kompanija u takozvanim strateškim sektorima, poput zaštite kompanije Alstom i njenog prelaska u ruke stranih kompanija poput General Electrica.

„Zašto bi Francuska bila jedina država bez mogućnosti da se umiješa, ne da zabrani, nego da raspravlja o problemima s velikim internacionalnim kompanijama kada je riječ o odbrani, energiji, vodi ili sektorima koji su očito strateški za zemlju poput naše?“, upitao je Michel Sapin, francuski ministar finansija.

Neki to vide kao predizbornu kampanju socijalističke vlade za evropske izbore iduće sedmice. Ankete pokazuju da će biti teško poraženi od desničarskog Nacionalnog fronta koji vodi kampanju na protekcionističkoj platformi. Analitičari, pak, smatraju da pravog pobjednika neće biti.

‘Loša prošlost’

James Bevan, analitičar agencije CCLA, rekao je: „Riječ je o tome da Francuska ima lošu prošlost postavljanja neprikladnih barijera na korporativne odluke i ne vjerujem da je ovo u krajnjem interesu dioničara Alstoma niti, zapravo, francuske ekonomije.“

U Parizu se nalazi još jedan podsjetnik teškoće prodora programa reforme. Radnici civilne službe štrajkuju protiv obustave plata. S ekonomijom koja ne raste, dostizanje ciljeva vanjskog duga i deficita bit će veoma teško za ispunjavanje.

Mada, ne misle svi da je nemoguće.

„Francuska ima nekoliko prilika za racionalniji i liberalniji ekonomski rast. Vjerujem da će predsjednik Hollande prihvatiti promjenu“, dodao je Bevan.

Kratkoročno, to je težak zadatak. Prema jednoj procjeni, da bi Francuska dostigla svoju prognozu od jedan posto rasta za 2014, morat će imati prosječno 0,5 posto rasta u svakom kvartalu od sada. A Evropska komisija najavljuje ispitivanje legalnosti nove uredbe o blokiranju stranih preuzimanja.

(Al Jazeera)