Skip to main content

Xi Jinping treći put izabran za predsjednika Kine

Planeta 10. мар 2023.
< 1 min čitanja

Gotovo tri hiljade članova Nacionalnog narodnog kongresa jednoglasno je izabralo Xija, čime je postao prvi kineski predsjednik koji je dobio treći mandat

Kineski predsjednik Xi Jinping (69) osigurao je novi predsjednički mandat, jednoglasnim glasovima gotovo tri hiljade članova kineskog parlamenta, Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), što je presedan jer time postaje najmoćniji čelnik zemlje nakon Mao Ce-tunga.

Također, to mu je treći petogodišnji mandat i on je jedini predsjednik Kine koji je izabran tri puta.

Na izborima nije bilo drugog kandidata, a glasanje je trajalo sat vremena, dok je elektronsko prebrojavanje završeno za 15-ak minuta.

Xi je 2018. ukinuo ograničenja predsjedničkih mandata te je njegova vlast već produžena prošlog oktobra kada je ponovno potvrđen na još pet godina kao generalni sekretar Centralnog komiteta vladajuće Komunističke partije, piše Reuters.

U iduća dva dana trebali bi biti imenovani ili izabrani i dužnosnici koje je Xi odobrio za popunjavanje najviših pozicija u vladi, uključujući Li Qianga koji je na čekanju za premijera i za kojeg se očekuje da će biti imenovan na drugo mjesto u Kini, za upravljanje drugom najvećom svjetskom ekonomijom, prenosi Hina.

Pogoršani odnosi

U ponedjeljak će Xi održati govor prije zatvaranja godišnjeg zasjedanja parlamenta, dok se Kina suočava s brojnim izazovima, uključujući ekonomiju otežanu trogodišnjim obuzdavanjem COVID-a i pogoršanjem odnosa sa Zapadom.

Ranije ove sedmice, Xi je okrivio SAD i Zapad za poteškoće s kojima se suočava kineska ekonomija.

Uz predsjedničku ulogu koja je uglavnom ceremonijalna, Xija je stranka ponovo izabrala za predsjedavajućeg centralne vojne komisije, čime je počeo i njegov treći petogodišnji mandat kao vrhovnog komandanta kineskih oružanih snaga.

Parlament je također izabrao i Zhao Lejia (66) za novog predsjednika parlamenta te Han Zhenga (68) za novog potpredsjednika, obojica iz Xijevog prethodnog tima stranačkih čelnika u Stalnom odboru Politbiroa.

(Hina)