Skip to main content

Vuletić: Zelenović svojim izjavama čini uslugu Vučiću i Rusima

Info 20. феб 2023.
2 min čitanja

"Srbija je jedino nerešeno pitanje regiona"

Predsednik GDF Zoran Vuletić oštro je danas kritikovao jednog od lidera koalicije Moramo Nebojšu Zelenovića zbog njegovog zalaganja za osnivanje ratne mornarice Srbije i za održavanje međunarodne konferencije o otvorenim regionalni pitanjima i ocenio da je reč o “starim nacionalističkim snovima”, koji su opasni i “potencijalno tragični”.

“Sa najvećom zabrinutošću upozoravamo javnost na opasne i potencijalno tragične ideje o novim prekomponovanjima Zapadnog Balkana koje potiču iz krila opozicionih parlamentarnih partija. Umesto da ponude alternativni i Vučiću suprotstavljeni model razvoja našeg društva, skoro sva nefašistička opozicija odbija da prihvati evropsku ideju i reprodukuje vučićevski, radikalski i nacionalistički narativ”, ocenio je Vuletić u saopštenju za javnost.

On je Zelenoviću poručio da “pođe od istine da je Srbija jedino nerešeno pitanje regiona, jer se ne zna gde su joj granice i zbog toga odbija da prihvati postojeće stanje”.

“Umesto toga, Zelenović je rešio da sve ostale države regiona proglasi za otvorena pitanja i njihovu sudbinu prepusti nekakvoj međunarodnoj konferenciji”, kazao je Vuletić. 

On je optužio Zelenovića da predlaže da se većina država Zapadnog Balkana demilitarizuje ili “stavi pod patronat” Srbije.

“Zaboravlja Zelenović sve presude međunarodnih sudova i osnovne činjenice iz udžbenika istorije. Ratovi na Balkanu u poslednjoj deceniji prošlog veka počeli su iz Srbije i svako mirovno rešenje na takvoj konferenciji bi moralo da podrazumeva razoružavanje Srbije”, poručio je Vuletić.

On je optužio Zelenovića da je svojim izjavama učinio najveću uslugu Aleksandru Vućiću, jer je legitimisao Vučićevo agresivno postupanje u regionu.

“Od Zelenovićevih političkih i koalicionih partnera očekujemo da se izjasne o idejama nedosanjanog admirala opasnih namera, dok od zapadnih ambasada, čiji je Zelenović čest gost, očekujemo da upozore svog sagovornika da je posejao zlo seme novog rata na Zapadnom Balkanu. Zelenovićevi militaristički i ratni planovi mogu biti samo u interesu ruske politike totalne destabilizacije i destrukcije našeg regiona”, rekao je Vuletić.  

(Autonomija, foto: Portal Forum)