Skip to main content

Vuletić: Opasne pretnje Vučevića, priziva nove balkanske ratove

Info 20. авг 2023.
2 min čitanja

"Uslov za miran Zapadni Balkan i opstanak Srbije jasan: odricanje od zločinačke Milošević – Šešelj politike u prošlosti i Putinove fašističke politike u sadašnjosti"

Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić upozorio je danas da se „nasilje koje najavljuje ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević“ ne sme ćutke posmatrati i pozvao sve evropski orijentisane aktere da se tome suprotstave.

„Svi koji vide Srbiju u EU i koji žele mir, imaju obavezu da se aktivno suprotstave u predvečerje novih balkanskih ratova koje najavljuje Vučićev predsednik“, poručio je Vuletić povodom jučerašnje Vučevićeve izjave i da su se „Crna Gora i Sjeverna Makedonija ogriješile o Srbiju priznajući nezavisnost Kosova“ i da će „im se to obiti o glavu kao i Ukrajini“.

On je istakao da je uslov za miran Zapadni Balkan i opstanak Srbije jasan: „odricanje od zločinačke Milošević – Šešelj politike u prošlosti i Putinove fašističke politike u sadašnjosti. Bez toga, a to znači i promenu režima Aleksandra Vučića, nema mira i napretka“.

Vuletić je istakao i da očekuje da na pretnje predsednika SNS Miloša Vučevića Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji reaguje Aleksandar Vučić i da će mu kao „član SNS.a objasniti da više nisu u SRS Vojislava Šešelja i da ne treba tako otvoreno da zastupa njihov nedosanjani san, tzv. Veliku Srbiju“.

„Teško se Vučević snalazi, ne može da prati perfidnu, velikosrpsku strategiju Dobrice Ćosića: ’Braćo Srbi budimo pametni, osvojimo u miru ono što nismo u ratu’. Mnogo posla će imati“, dodao je, poručivši Vučiću da „objasni svojoj političkoj marioneti kako se danas vodi radikalska politika“, te da bi „možda bilo najbolje da se Vučević učlani kod Vulina u Pokret socijalista, jer je Vučić tamo formatirao javnu radikalsku politiku“.

Predsednik GDF-a ocenio je da je tužna i tragična budućnost građana Srbije sa takvim nosiocima vlasti „koji ne razumeju da ćemo sa Putinom zajedno doživeti poraz veći nego sa Miloševićem“.

„Putin beskrupulozno uništava Ukrajinu, ali i sopstveni narod, a predsednik vladajućeg poretka Srbije preti susedima po istom modelu kako to čini njegov uzor. Nema nijednog uglednog zapadnog medija koji nije ovih dana primetio da je Vučić Putinova marioneta, ključni faktor nestabilnosti u regiji i šef kriminalne hobotnice“, ukazao je Vuletić.

(Autonomija)