Skip to main content

Vuletić (GDF): Vukovar – neizbrisivi dokaz Miloševićeve zločinačke politike

Info 18. nov 2021.
< 1 min čitanja

Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić izjavio je danas, povodom 30. godišnjice pada Vukovara, da je taj grad “neizbrisiv dokaz zločinačke politike koja je manipulacijom o odbrani Jugoslavije i raspirivanjem revanšizma i nacionalizma ujedinila Jugoslovensku narodnu armiju i krvožedne paravojne formacije arkanovaca i šešeljevaca”.

“Vukovar je i ono što se u toj sramnoj hronologiji zla ne sme zaboraviti, rušioci su iz Srbije krenuli na Vukovar, kao egzekutori politike Slobodana Miloševića i njegovih istomišljenika. Osvetničko divljanje rušilaca trajalo je mesecima, dok grad više nije ličio na sebe, a hiljade ljudi ubijeno, ranjeno ili primorano da ode ne znajući gde”, naveo je Vuletić u saopštenju za javnost.

Dodao je da tog 18. novembra 1991. nije pao samo Vukovar, “tada je pala Jugoslavija koju nismo uspeli da sačuvamo, raspršivši se u nacionalne torove i posegnuvši za mitovima prošlosti, osvetom i mržnjom”.

Ocenio je da Srbija ni danas nema volje, snage, ali ni želje da se suoči sa tragedijom Vukovara.

“Naprotiv, kako vreme prolazi, zločinci se veličaju i proglašavaju za heroje, kako oni koji su komandovali ubilačkim akcijama u Vukovaru, tako i oni koji su slične stvari radili na drugim mestima. To je teška mrlja na savesti, zamračen pogled generacijama koje dolaze, isključivanje sebe iz humane zajednica naroda. Murali Mladiću, Karadžiću i ostalim zločincima, koje država brani, zastrašujući su podsetnik da se seme zla nije zatrlo, da buja i da može ponovo da bukne u novi požar sukoba”, kazao je Vuletić.

(Autonomija, foto: Medija centar Beograd)