Skip to main content

Vrhovni sud SAD proširio prava na nošenje oružja

Planeta 24. јун 2022.
2 min čitanja

Poništena ograničenja savezne države Njujork

Vrhovni sud Sjedinjenih Država je proglasio da Ustav štiti pravo pojedinca na nošenje pištolja u javnosti radi samoodbrane, dajući značajnu pobedu zagovornicima prava na oružje u zemlji koja je duboko podeljena oko toga kako rešiti problem oružanog nasilja.

Presuda doneta juče sa 6-3, sa konzervativnim sudijama u većini i liberalnim sudijama koje nisu bile saglasne sa odlukom u manjini, poništila je ograničenja države Njujork na nošenje skrivenog pištolja izvan kuće, prenosi Glas Amerike.

Sud je utvrdio da je zakon, donet 1913. godine, prekršio pravo osobe na „držanje i nošenje oružja“ prema Drugom amandmanu američkog Ustava.

Prema tom zakonu, bilo je potrebno dokazati potrebu da se nosi oružje van kuće.

U presudi, koju je napisao sudija Klarens Tomas, ističe se da Ustav štiti „pravo pojedinca da nosi pištolj radi samoodbrane van kuće“.

„Ne znamo ni za jedno drugo ustavno pravo koje pojedinac ima samo nakon što vladinim službenicima pokaže da postoji određena potreba“, napisao je Tomas.

Odluka najviše sudske instance u Americi mogla bi da podrije slična ograničenja u drugim američkim državama i ugrozi druge vidove državnih i lokalnih restrikcija u pogledu vatrenog oružja širom zemlje.

Pravo na nošenje oružja je sporno pitanje u zemlji sa velikim brojem oružanih incidenata, uključujući i brojna masovna ubistva.

Predsednik SAD Džo Bajden, koji je oružano nasilje nazvao nacionalnom sramotom, osudio je odluku Vrhovnog suda.

Presuda je u suprotnosti i sa zdravim razumom i Ustavom i trebalo bi da nas sve duboko uznemiri. U svetlu užasnih napada u Bafalu i Juvaldeu, kao i dnevnih incidenata oružanog nasilja koji ne završavaju na naslovnim stranama, moramo da kao društvo uradimo više – a ne manje – da zaštitimo naše sugrađane“, poručio je Bajden.

Istovremeno, juče, gornji dom američkog Kongresa Senat odobrio je predlog zakona o nošenju oružja uz podršku obe stranke i otvorio put za njegovo usvajanje u Predstavničkom domu. Zakonom se uvode određene restrikcije i provere za davanje dozvole, što će biti najdalekosežniji odgovor na decenije brutalnih masovnih ubistava u zemlji.

(Beta, foto: Pixabay)