Skip to main content

Vratiti Zmajeve dečje igre ispred čika-Jovinog spomenika

Info 03. мај 2012.
< 1 min čitanja

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović zatražio je danas od Gradske uprave za komunalne poslove da odobri Zmajevim dečjim igrama da jednu od bina postave pored spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju u istoimenoj ulici u centru Novog Sada.

Jovanović je prilikom posete ovoj ustanovi rekao da su Zmajeve dečje igre najveći dečji festival u regionu i da je dugogodišnja tradicija da se deo programa održava kod spomenika velikom dečjem pesniku, u čiju se čast održava ova manifestacija i po kojem je festival dobio ime.

„Neprimereno je da se program festivala, koji se organizuje u čast Jovanu Jovanoviću Zmaju, ne održava i kod spomenika čuvenom pesniku. Zmajeve dečje igre su neraskidivo vezane sa pesnikom i normalno je da se održavaju kod ovog obeležja”, poručio je Jovanović.

Rukovodstvo Zmajevih dečjih igara je ranije zatražilo da se deo programa ove godine održi  i pored spomenika čika Jovi Zmaju.

Mediji su ranije navodili da se Zmajeve dečje igre ne održavaju ispred spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju zbog primedbe bačkog episkopa Srpske pravoslavne crkve Irineja da mu smeta buka od igara.

Vladičanski dvor, zgrada u kojoj stoluje Irinej, nalazi se u neposrednoj blizini Zmaj Jovinog spomenika.

Zmajeve dečje igre, 55. po redu, treba da se održe u Novom Sadu od 6. do 10 juna ove godine.

Prvi festival je održan u junu 1958. godine, a osnovna ideja festivala je da okupi pisce, ilustratore, kritičare, izdavače, urednike i čitaoce književnosti za decu iz Srbije i šire, kao i da, kroz igru i pesmu, kreativne radionice, najmlađi pokažu svoje talente i interesovanja.

(Autonomija)