Skip to main content

Von der Leyen upozorila desničare u Italiji

Planeta 24. сеп 2022.
< 1 min čitanja

"Posljedice ukoliko odstupi od demokratskih principa"

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen upozorila je Italiju uoči parlamentarnih izbora na posljedice ukoliko odstupi od demokratskih principa, a lider Lige Matteo Salvini, čija je partija dio konzervativnog saveza, ocijenio je takve komentare kao “sramnu aroganciju”.

Von der Leyen šalje ovo upozorenje Italiji uoči parlamentarnih izbora, zakazanih za nedjelju u toj zemlji, na kojima se očekuje pobjeda desničarskog bloka, na čelu s novinarkom Giorgijom Meloni.

Odgovarajući na pitanje na Univerzitetu Princeton u Sjedinjenim Američkim Državama, Von der Leyen je istakla zabrinutost koja je prisutna u nekim evropskim prijestolnicama i sugerirala da bi odnosi između Brisela i Rima mogli postati turbulentni ako Meloni i njeni partneri osiguraju pobjedu.

Dodaje da će Evropska unija “sarađivati sa svakom demokratskom vladom koja želi sarađivati”, prenose agencije.

“Imamo načina da se pozabavimo problemom, spomenula sam Mađarsku i Poljsku, ukoliko stvari odu u problematičnom pravcu”, izjavila je Von der Leyen.

Reuters ocjenjuje da je Von der Leyen mislila na preporuku EK-a da suspendira gotovo 7,5 milijardi eura finansiranja Mađarskoj zbog korupcije, što je prvi takav slučaj u EU.

Unija je uvela mjeru finansijske sankcije prije dvije godine kao odgovor na ono što kaže da predstavlja podrivanje demokratije u Poljskoj i Mađarskoj.

Salvini, čija je partija dio konzervativnog saveza koji predvodi Meloni, ocijenio je komentare Von der Leyen kao “sramnu aroganciju”.

“Šta je ovo, prijetnja? Poštujte slobodan, demokratski i suveren glas italijanskog naroda!”, napisao je Salvini na Twitteru.

Glasnogovornik EK-a Eric Mamer rekao je novinarima u Briselu da se Von der Leyen nije željela miješati u italijansku politiku.

“Ona je naglašavala ulogu Komisije kao čuvara [evropskih] sporazuma u pogledu vladavine prava”, objasnio je Mamer.

(Al Jazeera, foto: dpa)