Skip to main content

Von der Leyen u Sjevernoj Makedoniji o pristupu EU: ‘Izbor je vaš’

Jugoslavija 30. окт 2023.
2 min čitanja

"Proces ustavnih amandmana, kojima bi Bugari trebali biti uvršteni u makedonski Ustav, započeo je u avgustu u makedonskom Sobranju, ali je isti dan zaustavljen"

Sve političke partije treba da podrže ustavne amandmane jer sve imaju odgovornost za budućnost Sjeverne Makedonije, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen tokom posjete Skoplju.

„Vaš izbor! Sjeverna Makedonija je suverena država i sama bira”, rekla je 30. oktobra u Skoplju predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen. Bio je to njen odgovor na to šta će se dogoditi ako država do decembra ove godine ne usvoji ustavne amandmane potrebne za integraciju u Evropsku uniju.

Posjetom Skoplju predsjednica EK započela je turneju po Zapadnom Balkanu. U sklopu turneje planirano je da regionalnim liderima detaljnije predstavi Plan EU za pridruživanje Zapadnog Balkana.

Međutim, u parlamentu Sjeverne Makedonije zasad nema većine glasova za ustavne promjene. Proces ustavnih amandmana, kojima bi Bugari trebali biti uvršteni u makedonski Ustav, započeo je u avgustu u makedonskom Sobranju, ali je isti dan zaustavljen. Da bi amandmani bili usvojeni, za njih treba da glasa dvije trećine od 120 zastupnika parlamenta.

Skoplje i Sofija potpisali su 2017. Sporazum o dobrosusjedstvu, ali Bugarska je 2019. stavila veto da Sjeverna Makedonija dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU zbog istorijskog, jezičnog i identitetskog spora. Blokada je prevladana lani u julu prihvatanjem „francuskog prijedloga“, čime je otvorena prva faza pristupnih pregovora s EU.

Ali da bi se počelo s otvaranjem poglavlja, Bugarska traži uključivanje Bugara u makedonski Ustav. Bez ustavnih amandmana Sjeverna Makedonija ne može započeti pregovore za pristupanje Evropskoj uniji.

Najveća opoziciona stranka u parlamentu, VMRO-DPMNE, protivi se ustavnim amandmanima za koje smatra da su pod „bugarskim diktatom“. Tokom posjeta Skoplju predsjednica EK nije se sastala s liderom VMRO-DPMNE, a kaže da obično kada posjeti neku zemlju sretne predsjednika ili premijera te zemlje.

Želimo da Sjeverna Makedonija bude članica EU i nadam se da će kretanje naprijed biti dobro i podržano velikom većinom“, rekla je Von der Leyen.

Von der Leyen kaže da proces provjere Sjeverne Makedonije za pristup teče glatko.

Premijer Kovačevski kaže da imaju jedinstvenu priliku osigurati evropsku budućnost zemlje donošenjem potrebnih izmjena Ustava. Kaže da treba iskoristiti „otvoreni prozor“ koji nudi EU. „Sjeverna Makedonija treba integraciju, a ne izolaciju, kao što smo vidjeli u prošlosti“, rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)