Skip to main content

Vojvođanski klub: Zapadne demokratije da hitno promene dejtonski okvir BiH

Info 18. avg 2021.
< 1 min čitanja

Vojvođanski klub (VK) najoštrije je danas osudio izjavu banjalučkog gradonačelnika u kojima on negira postojanje crnogorske nacije i upoređuje je sa vojvođanskim identitetom, ističući da je reč o govoru mržnju i “huškačkim izjavama ekstremiste Draška Stanivukovića”, te pozvao visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da hitno reaguje.

“Lažni Dodikov opozicionar, velika uzdanica Aleksandra Vučića i miljenik klerošovinističkog režima u Crnoj Gori, nastavio je da vređa sve ljude zdravog razuma u našem regionu. Poručujemo mu da crnogorska nacija i vojvođanski identitet postoje i postojaće mnogo duže od entiteta koji ga je iznedrio kao gradonačelnika etnički očišćene Banjaluke”, navodi se u saopštenju VK.

U saopštenju se ističe da su velikosrpsku ideju, koja je, prilikom prethodne realizacije, „posejala preko 130.000 grobova i preko 2 miliona raseljenih, te mnogo više unesrećenih“, tokom 1990-ih su provodili ozbiljni zločinački umovi.

“Danas je ova fašistoidna ideja, etnički čistih tvorevina, svedena na osobu upitnog obrazovanja – karikaturalnog gradonačelnika Banjaluke. On je uvreda čak i za balkansko poimanje političara”, ocenjuje VK.

Iz te organizacije ukazuju da je “ovaj mlađani desničarski ekstremista” najbolji primer da problem Bosne i Hercegovine i celog Balkana nije, kako navode, Dodikov kriminalno-separatistički režim i njegovo dnevno huškanje na novi rat i pozivi za izvršenje novog genocida.

“Stanivuković je dokaz da je problem dublji i da se tiče postojanja paradržave u srcu Evrope. Sve dok postoji enitet zasnovan na neskrivenoj nacional-fašističkoj ideologiji, na Zapadnom Balkanu neće biti mira”, upozorava se u saopštenju.

Vojvođanski klub pozvao je zapadne demokratije da hitno promene dejtonski okvir Bosne i Hercegovine, “kako se fašizam ne bi izlivao po celom regionu i dugoročno trovao odnose u njemu”. U suprotnom, dodaju, novi sukobi na Zapadnom Balkanu su sasvim izvesni.

(Autonomija)