Skip to main content

Vojvođanski klub: Vara se režim ako misli da će Vojvodina zauvek da ćuti u statusu silom zauzete teritorije

Vojvodina 28. феб 2024.
< 1 min čitanja

"Pitanje Vojvodine je 1992. internacionalizovano, a oduzimanje stečenih prava nikada ne zastareva"

Vojvođanski klub podsetio je da se danas navršilo 50 godina od dana kada je Vojvodina dobila svoj prvi i “za sada” jedini ustav, koji je “srušen aktima političkog i pravnog nasilja srbijanskog režima u periodu od 1988. do 1990. godine” i ocenio da od tada ta pokrajina neprestano nazaduje.

“Podsećamo da je 28. februara 1974. proglašen Ustav Socijalističke Autonomne Pokrajine Vojvodine kojim je opredeljenje naroda pokrajine, izraženo na Skupštini izaslanika od 31. jula 1945. godine, da se antifašistička Vojvodina konstituiše kao autonomna pokrajina u okviru antifašističke Srbije, jugoslovenske federativne jedinice, doživela svoje pravno i političko upotpunjenje”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Ustavom iz 1974. godine Vojvodina bila definisana kao autonomija u okviru Srbije, ali i kao ustavni konstituent jugoslovenske federacije, koja je bila garant njene autonomije.

“Na temelju tog Ustava, Vojvodina je uživala punu zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, što je za rezultat imalo najintenzivniji ekonomski, društveni i kulturni uspon naše pokrajine”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da Vojvođani nisu dali svoj pristanak ni na jedno od potonjih ustavnih uređenja Republike Srbije.

“Otkako je ukinuta autonomija, Vojvodina na svim poljima nazaduje”, ocenio je Vojvođanski klub.

Pema njihovim rečima, ni 32 godine od održavanje Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji građanima Vojvodine nisu vraćena ustavna prava koja su im “nelegalno i protivustavno oduzeta”.

“Ali, pitanje Vojvodine je 1992. internacionalizovano, a oduzimanje stečenih prava nikada ne zastareva. Vara se režim ako misli da će pokrajina zauvek da ćuti u statusu silom zauzete teritorije”, poručio je Vojvođanski klub.

(Autonomija)