Skip to main content

Vojvođanski klub: Promovišu brzi voz a uništavaju pruge po Vojvodini

Info 20. мар 2022.
2 min čitanja

Nevladina organizacija Vojvođanski klub pozdravila je danas činjenicu da je na pruzi Novi Sad – Beograd “konačno” počeo da saobraća brzi voz, ali je upozorila da – “uporedo sa pompeznim uvođenjem voza Soko” – traje ne samo rasprodaja pruga po Vojvodini u staro gvožđe, već i ukidanje celih pružnih koridora u toj koja je imala jednu od najrazvijenijih železničkih mreža u Evropi, sve dok nije uništena “besomučnim kolonijalnim centralizmom iz Beograda”.

“Prema podacima Vojvođanskog društva za železnicu, u Vojvodini je započelo uništavanje više od jedne trećine železničkih pruga, pružnih koridora, kao i njihovo brisanje sa tla i mape Vojvodine zauvek”, naveo je Vojvođanski klub u saopštenju za javnost.

Dodali su da se razaranjem železnice u Vojvodini razara i njena društvena i ekonomska povezanost, socijalna i kulturna kohezija, iako se u svim prostornim i strateškim dokumentima na nacionalnom i pokrajinskom nivou ističe da je železnica, između ostalog, nosilac regionalnog i ravnomernog privrednog i drugog razvoja.

“Podsećamo da je Vojvodina nastala na dva bitna infrastrukturna sistema, a to su: hidro-sistem i železnički sistem”, naveo je Vojvođanski klub.

Naveli su da je odlukama Skupštine Srbije donetim u poslednjih nekoliko godina otvoren put da se od 1.735 kilometara, koliko iznosi ukupna dužina pruga, čak 647,5 kilometara ili 37,3 odsto pruga i železničkih koridora “rasproda i zauvek uništi”.

“Sve to je urađeno bez adekvatnih analiza i procena. Istovremeno, analize i procene koje su vršene za potrebe Vojvodine od strane Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Saobraćajnog fakulteta u Beogradu pokazale su opravdanost ulaganja u rekonstrukciju i revitalizaciju pruga i železničkog saobraćaja u Vojvodini”, piše u saopštenju.

Kao primer su naveli da između Zrenjanina i Vršca železnički saobraćaj obustavljen, pruga se rasprodaje u staro gvožđe a taj železnički koridor se ukida.

“Posebno je tragičan slučaj Bečeja, koji će postati centar saobraćajne pustinje, jer nestaju pruge Bečej – Vrbas, odakle vodi put brzom prugom Beograd – Subotica-Budimpešta; Bečej – Senta, odakle vodi pruga za Suboticu, Budimpeštu; Bečej – Žabalj, odakle vodi pruga za Novi Sad; Bečej – Čurug”, piše u saopštenju.

Vojvođanski klub se pozvao na reči stručnjaka sa novosadskog Fakulteta tehhničkih nauka, koji su kazali da ukoliko ostanu samo koridorske pruge, svi stanovnici će ići da žive u Beograd, Novi Sad i Niš.

“A to svakako nije regionalno-ravnomerni razvoj za koji se deklarativno zalažu i država i lokalne samouprave. Teško je zamisliti i kako će i opštine da budu atraktivne za nove fabrike, kada nemaju železnicu kojom bi roba mogla da se preveze”, naveo je Vojvođanski klub.

(Autonomija)