Skip to main content

Vojvođanski klub: Most u Novom Sadu da se nazove po Balaševiću

Aktuelno 21. феб 2021.
2 min čitanja

Nevladina organizacija Vojvođanski klub predložila je danas da novi železničko-drumski most u Novom Sadu dobije ime po preminulom pesniku i piscu Đorđu Balaševiću, jer je most simbol multikulturalnosti koju je Balašević negovao i promovisao na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

“U trenutku kada se širom regiona javljaju inicijative za različito odavanje počasti ovom legendarnom kantautoru, Vojvođanski klub je mišljenja da je davanje naziva novom mostu po Đorđu Balaševiću simbolički najprikladniji način da mu Grad zahvali za sve što je za njega uradio, živeći i čuvajući duh Novog Sada, pronoseći njegovo ime i slavu”, rečeno je Autonomiji u Vojvođanskom klubu.

Dodali su da je most simbol multikulturalnosti koju je Balašević negovao.

“Most je spona prema jugoslovenskom regionu, koji se ovih dana uz toliko emocija oprašta od Balaševića, od Ljubljane preko Zagreba, Sarajeva, Beograda i Podgorice do Skoplja. Most je i tema njegovih pesama”, kazali su iz te nevladine organizacije.

Vojvođanski klub je najavio da će ovu inicijativu i zvanično podneti Skupštini grada Novog Sada.

Taj most je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine, a obnovljen je uz pomoć Evropske unije i ponovo pušten u saobraćaj 2018. godine.

Reč je o mostu preko kojeg ide tranzitni magistralni drumski saobraćaj i međunarodna železnička pruga.

Kada se pređe Dunav iz pravca Petrovaradina, most izbija na naselja Podbara i Salajka. Salajka je stari deo Novog Sada, u kojem je Balašević proveo ceo život.

Đorđe Balašević (Novi Sad, 1953 – Novi Sad, 2021) bio je jedan od najvećih jugoslovenskih i vojvođanskih pesnika i muzičara.

Početkom devedesetih protivljenje ratu i politici režima Slobodana Miloševića izložili su ga progonu, a pošto je odbijao odlazak u rat, njegove pesme zabranjene su na državnom radiju i televiziji.

Aktivno je učestvovao u građanskim protestima, koji su kulminirali 5. oktobra 2000. godine, kada je srušen režim Slobodana Miloševića.

Bio je prvi dobitnik najznačajnijeg priznanja Grada Novog Sada – Februarske nagrade, ambasador Dobre volje Visokog komesarijata UN za izbeglice i dobitnik brojnih drugih nagrada: Nagrade punoletstva, Oktobarske nagrade Grada Novog Sada, Estradne nagrade Jugoslavije i drugih.

(Autonomija)