Skip to main content

Vojvođanski klub: Danas je godišnjica Ustava Vojvodine

Vesti 28. feb 2022.
< 1 min čitanja

Vojvođanski klub podsetio je da se danas navršava 48 godina od dana kada je 28. februara 1974. proglašen Ustav Socijalističke Autonomne Pokrajine Vojvodine, koji je toj pokrajini garantovao visok stepen autonomije, a koji je srušen uličnim pučem u organizaciji Slobodana Miloševića, koji je nazvan “jogurt revolucija”, 1988. godine.   

“Ustavom iz 1974. Vojvodina je bila definisana kao autonomija u okviru Srbije ali i kao ustavni element jugoslovenske federacije, koja je bila garant njene autonomije. Na temelju ovog ustava, Vojvodina je uživala punu zakonodanu, sudsku i izvršnu vlast, što je za rezultat imalo najintenzivniji ekonomski, društveni i kulturni uspon pokrajine”, naveo je Vojvođanski klub u saopštenju za javnost.

Dodali su da je aktom pravnog i političkog nasilja Ustav iz 1974. stavljen van snage, a amandmanima na Ustav Srbije iz iste godine, vojvođanska autonomija je faktički ukinuta 1990. godine.

Vojvođanski klub je naveo da je Ustavom iz 1974. godine opredeljenje naroda pokrajine, izraženo na Skupštini izaslanika od 31. jula 1945. godine, da se antifašistička Vojvodina konstituiše kao autonomna pokrajina u okviru antifašističke Srbije, jugoslovenske federativne jedinice, doživelo svoje pravno i političko upotpunjenje.

“Podsećamo da Vojvođani nisu dali svoj pristanak ni na jedno od potonjih ustavnih uređenja Republike Srbije”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)