Skip to main content

Vojvođanski klub čestitao Dan oslobođenja Jugoslavije od fašizma

Aktuelno 15. maj 2021.
< 1 min čitanja

Vojvođanski klub čestitao je danas svim građanima i narodima nekadašnje Jugoslavije, a posebno žiteljima Vojvodine, Dan oslobođenja Jugoslavije od fašizma – 15. maj i optužio režim u Srbiji za “ubijanje antifašizma”.

“Toga dana general antifašističke i pobedničke Jugoslovenske armije Kosta Nađ je poslao telegram sa slavnim rečima: ‘Druže Tito, rat je završen’”, podsetio je Vojvođanski klub u saopštenju za javnost.

Dodali su da je činjenica da je rat u Jugoslaviji završen punih sedam dana kasnije nego u ostatku Evrope i da je oslobođenje od fašizma došlo nedelju dana posle, govorila o brojnosti i snazi kvislinših i kolaborantskih snaga, pošto se domaći izdajnici i saradnici fašističkih okupatora nisu predavali punu sedmicu nakon kapitulacije njihovih vođa u Trećem rajhu.

“Imajući ovo u vidu, ne bi trebalo da nas čudi poplava fašizma u svim nacionalističkim državama naslednicama Jugoslavije. Dve najbrojnije, Srbija i Hrvatska, prednjače u rehabilitaciji vlastitog fašizma i kolaboracije”, piše u saopštenju.

Vojvođanski klub je naveo da je “iskreno postiđen” otvorenom fašizacijom društva koju čini režim Aleksandra Vučića.

“Svečanost povodom 9. maja bila je prava slika i prilika naprednjačkog ubijanja antifašizma. Novi heroj je postao Ljotić, slavljen je Draža i napadan Tito. Istorija u krivom ogledalu naprednjačkog režima rehabilitovala je fašiste i slavi njihovu izdaju i zločine. Antifašizam je u današnjoj Srbiji osramoćen i negiran”, naveo je Vojvođanski klub.

Pozvali su na okupljanje svih progresivnih snaga u društvu na temelju ideja istinskog antifašizma.

“Samo tim putem možemo se osloboditi nasilja, mržnje, nacional-fašizma, nepravde i terora u kome živimo”, poručio ej Vojvođanski klub.

(Autonomija)